60. Goranovo proljeće

Goranovo proljeće slavi 60. godina!
Naša najznačajnija pjesnička manifestacija prvi se put održala davne 1964. godine, a u godišnjem ritmu kontinuirano se odvija do danas. Goranovo proljeće, jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećeno je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.
U okviru manifestacije ove godine dodjeljuje se Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu i nagrada Goran za mlade pjesnike za najbolji rukopis autorice ili autora mlađih od 30 godina.
Goranovo proljeće i ove se godine odvija u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka.
 
*Svi su festivalski programi i tiskani materijali besplatni*
Uz uobičajeno brojne pjesničke i glazbene programe s domaćim i inozemnim gostima, ovaj put iz dvanaest zemalja, prva festivalska večer bit će u cijelosti posvećena laureatkinjama i laureatima naših nagrada te vizualnim i zvučnim razglednicama iz povijesti festivala. Pozornica zagrebačke Kinoteke ugostit će do danas možda i neviđenu moćnu gomilicu svih generacija domaćih pjesnikinja i pjesnika.
Zvučnu sliku festivala oblikovat će grupe i izvođači: Dunjaluk, Dimitrije Dimitrijević i Turisti.
Svi su festivalski programi i tiskani materijali besplatni.
 
FESTIVALSKI PROGRAM
Ponedjeljak, 20. 3., 20 h, Kino Kinoteka, Kordunska 1, ZAGREB
Festival se otvara pjesničkim čitanjem laureata i laureatkinja nagrada Goranov vijenac, Ivan Goran Kovačić i Goran za mlade pjesnike. Tridesetak pjesnikinja i pjesnika čitat će uživo, prikazivat će se arhivski video-materijali iz povijesti festivala te će nastupiti glazbena skupina Dunjaluk, sve u režiji Hrvoja Korbara.
 
Utorak, 21. 3., 12 h, Dom kulture Lukovdol, LUKOVDOL
Drugi dan dodjeljuju se nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju i Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će popratiti glazbeni i folklorni program sekcija SKUD-a Ivan Goran Kovačić.
 
Utorak, 21. 3., 19 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA
U Rijeci započinje program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupaju Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija). Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnika koji nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.
 
Srijeda, 22. 3., 19 h, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c, RIJEKA
Uz ovogodišnje laureate, nastupaju sjajni domaći i strani pjesnici i pjesnikinje: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH).
Za rock’n’roll ritam zadužena je grupa Turisti.
 
Četvrtak, 23. 3., 20 h, ADU, scena F22, Frankopanska ulica 22, ZAGREB
 
Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju. Nastupaju: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo), Ija Kiva (Ukrajina), Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH).
 
Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo-koncert zadužen je Dimitrije Dimitrijević.