Danas obilježavamo Svjetski dan Sunca

Sunce slavimo svakoga dana, ali danas, 3. svibnja, obilježavamo Svjetski dan Sunca. Obilježvanje Svjetskog dana Sunca započeo je američki predsjednik Jimmy Carter. 95 kongres SAD-a usvojio je zajedničku rezoluciju (HJ 715) kojom se 3. svibnja 1978. određuje kao Dan Sunca. Kongres je pozvao tadašnjeg predsjednika SAD-a Jimmya Cartera da izda proglas kojim poziva na obilježavanje sunca. 

 
Znanstvenici su dokazali da se kod ljudi prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti oslobađa hormon sreće – serotonin.
 
Izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti tijelo proizvodi i vitamin D, zaslužan za apsorpciju kalcija, zdravlje kostiju, srca i općenito dobro funkcioniranje organizma. Vitamin D esencijalan je za zdrave kosti, jer pridonosi iskorištavanju kalcija iz hrane i njegovom ugrađivanju u kosti, stoga se najčešće i povezivao samo sa zdravljem kostiju. Unazad petnaestak godina, adekvatan status vitamina D povezuje se s normalnom mišićnom i kardiovaskularnom funkcijom, manjim rizikom od šećerne bolesti i boljom zaštitom od infekcija.  (Izvor: https://www.samopozitivno.com/sretan-vam-svjetski-dan-sunca/)
 
Sunce je zvijezda koja se nalazi u centru našeg Sunčevog sustava. Promjerom je 109 puta veće od Zemlje. Sastoji se od ¾ vodika, helija i nešto manje od 2 % kisika, ugljika, neona, željeza i ostalog.
 
Sunce svojom pojavom nagovještava novi početak. Dolaskom sunčanih dana u svakom čovjeku se budu pozitivno raspoloženje i želja za novim aktivnostima.