Ekstremna anomalija ili sasvim uobičajeni kišni dani

Svibanj se bliži kraju, drva se bliže kraju, a hladnim i kišnim danima u Gorskom kotaru ne vidi se kraja. Iako je svibanj općenito povezan s toplijim vremenom, čini se da nam ove godine, proljeće još uvijek spava zimski san, dok kiša i magla tulumare danima.

Bilo je godina svibanjskog snijega, a bilo je i godina s pravim ljetnim temperaturama. Temperature u svibnju mogu varirati ovisno o geografskom području i klimatskim uvjetima. Niske temperature u ovo doba godine mogu biti rezultat različitih meteoroloških utjecaja, poput hladnih zračnih masa ili prolaznih vremenskih sustava. Najniža svibanjska temperatura u Hrvatskoj, -9,8 °C, izmjerena je 12. svibnja 1978. godine na Zavižanu, a najviša svibanjska temperatura, čak 36 °C, izmjerena je 12. svibnja 1968. u Osijeku.

Stoga, hladni i kišni svibanjski dani nisu ništa neuobičajeno i mogu biti prilika za druženje, odmor, opuštanje i kreativnost. Uživajte u aktivnostima koje vam donose radost i ispunjenje, dopustite sebi opuštanje i napunite baterije. Naradit će te se u lipnju, do tada će trava narasti i do pola metra, a stižu i nova drva 😂.

I ne brinite, za koji mjesec žalit ćemo se da nam je prevruće.