Goranski čelnici nisu se usuglasili oko raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar

U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima na kojem su im prezentirani prijedlozi modela i kriterija rasporeda sredstava iz Fonda za Gorski kotar za 2023. godinu.

Sukladno odluci Županijske skupštine iz rujna prošle godine u proračunu PGŽ u razdoblju od naredne tri godine ukupno je planirano 2.790.000,00 eura, odnosno 930.000 eura za svaku godinu. Sredstva su namijenjena za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih razvojnih projekata, a do sada im je kroz taj Fond ukupno isplaćeno 1.229.275,54 eura.

Kako je naveo pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan razrađeno je više modela raspodjele sredstava kao inicijalni prijedlog za raspravu i dogovor unutar samih goranskih gradova i općina. Ti prijedlozi obuhvaćaju od dosadašnjeg linearnog modela, dakle istog iznosa svakom JLS-u, preko takozvanog kompozitnog kriterija prema broju stanovnika i površine teritorija JLS-a, zatim prema indeksu razvijenosti, raspodjele 50% gradovi 50% općine, do kriterija kvalitete i spremnosti samih projekta koje će kandidirati na sredstva ovog Fonda.

Kako se na današnjem sastanku sami načelnici i gradonačelnici nisu uspjeli usuglasiti oko načina raspodjele, temeljem prikupljenih mišljenja, PGŽ će pripremiti prijedlog koji će im biti dostavljen na razmatranje.

Izvor i foto:  Održan sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima oko modela raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar | Primorsko-goranska županija (pgz.hr)