Ima li Gorski kotar proizvod koji nosi oznaku izvrsnosti na razini EU

Uoči Uskrsa u Gorskom kotaru se sve više priča o goranskom želucu i nadjevu kao tradicionalnom goranskom jelu što me potaknulo na pitanje ima li Gorski kotar proizvod koji nosi oznaku izvrsnosti na razini EU.

Bilo bi zanimljivo da baš ovo tradicionalno jelo Gorskog kotara postane zaštićeni autohtoni proizvod. Proizvod koji se prigodno sprema za Uskrs po recepturi svojih predaka. Osnova svakog goranskog nadjeva su šunka, špek, svježa jaja, suhi kruh i mladi luk, ali svako goransko mjesto pa i svaka kuća, ima svoju varijantu pa čak i naziv. Tradicionalno  se nadjevom puni dimljeni svinjski želudac, a u novijim varijantama i crijeva za salame. Na žalost nije zaštićen oznakom izvrsnosti jer nije zastupljen na tržištu. Kada bi bio zastupljen na tržištu moglo bi se govoriti o zaštiti oznakom izvrsnosti. S druge strane komercijalna proizvodnja mogla bi uništiti njegov smisao, a to je priprema povodom Uskrsa po receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. Ipak, trebalo bi razmisliti o načinu na koji bi se ovaj goranski proizvod promovirao i sačuvao od zaborava te uvrstio u ugostiteljsku ponudu goranskih restorana.

Zaštićeni proizvodi

Na stranicama Ministarstva poljoprivrede stoji podatak da Hrvatska ima 35 autohtonih proizvoda koji nose oznaku izvrsnosti na razini EU ili su zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla. Niti jedan od njih nije iz Gorskog kotara. Zaštićeni su proizvodi: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji. Zaštitom se povećava vrijednost proizvoda i postiže bolja konkurentnost na tržištu.

Goranski medun

Veseli podatak da je Goranski medun u postupku registracije zaštićene oznake izvrsnosti na razini EU.

To je med kojeg proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele od prikupljene medne rose. Medna rosa je slatki sok koji se  u povoljnim uvjetima najčešće javlja na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću i kojeg proizvode kukci, najčešće lisne i štitaste uši. Goranski medun se proizvodi na području Gorskog kotara, ali i u Ogulinsko-plaščanskoj udolini.

Nadamo se da će uskoro dobiti oznaku izvrsnosti i da neće biti jedini goranski proizvod koji nosi oznaku izvrsnosti na nivou  EU.