Iscurila nafta JANAF-a na putu od Omišlja do Gorskog kotara

Iz JANAF-a je 26.09.2022. u 15:30 h stigla obavijest:

Zagreb – Tijekom rada na lokaciji JANAF-a, unutar ograde Pumpne stanice Melnice, uočeno je onečišćenje okoliša. Detekcijom je ustanovljena povreda integriteta manipulativnog cjevovoda niske točke unutar postrojenja. Lokalizirano onečišćenje ne utječe na sigurnost i rad naftovoda, kao i na kontinuitet transporta.

Na lokaciji se provodi sanacija (otkop) onečišćene zemlje koja se zbrinjava putem ovlaštene tvrtke.

Provodi se i pješački nadzor stanja okoliša na kojem nema onečišćenja.

Nadležne institucije obavještene su o događaju i poduzetim mjerama. O daljnjim nalazima i postupanjima JANAF će pravodobno izvijestiti javnost.

Izvor: https://janaf.hr/novosti/obavijest

Torpedo media spominje da je iscurilo 500 tisuća litara

Portal Torpedo media doznao je informacije s terena koje govore da je riječ o puno većem curenju nafte nego što se prvobitno činilo. Spominje se čak 500 tisuća litara. Gubitak se navodno primijetio čak i na bilanci, što je prilično neuobičajeno budući da JANAF-om teku milijuni litara te da je gubitke moguće uočiti tek kad se radi o golemom curenju. Kako je sustav za detekciju curenja već neko vrijeme ukazivao na možebitne nepravilnosti, djelatnici JANAF-a krenuli su u otkopavanje i uočili ozbiljnu pukotinu kroz koju je nafta curila van.

Izvor:https://torpedo.media/novosti-regija/500-tisuca-litara-nafte-iscurilo-na-podrucju-gorskog-kotara-iz-janafa-tvrde–sve-je-pod-kontrolom

Slobodna Dalmacija smatra da nam mažu oči

Budući da je riječ o ozbiljnoj količini nafte, iz “Slobodne Dalmacije” su od Uprave JANAF-a zatražili odgovore, prvenstveno o mogućoj ugrozi izvora pitke vode.

„Redovito se provodi pješački nadzor okoliša te uzorkovanje vode iz vodotokova najbližih Pumpnoj stanici Melnice. Od iznenadnog događaja do 20. listopada 2022. izuzet je 21 uzorak, koji su obrađeni u Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te nije utvrđeno onečišćenje vodotokova.” 

Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/htjeli-su-nam-zamazati-oci-a-u-janaf-u-vrije-500-tisuca-litara-nafte-poplavilo-je-gorski-kotar-iz-cijevi-je-istjecalo-u-zemlju-tko-zna-otkad-a-onda-je-sve-otkrila-i-bilanca-1234595

Ako se potvrdi informacija da je iscurilo 500 tisuća litara nafte, teško je ne zapitati se kakvu je stvarno štetu uzrokovala ova ekološka katastrofa.