Iz Fonda za Gorski kotar osigurana sredstva za mobilni mamograf

Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje projekata temeljem Fonda za Gorski kotar vrijedan 930.000,00 eura, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula na redovitom susretu s novinarima. Prema odluci o uvjetima i kriterijima za sufinanciranje projekata, raspodjela sredstava provoditi će na način da se 50 posto ravnomjerno raspodjeli između svih jedinica lokalne samouprave te po 25 posto prema udjelu broja stanovnika odnosno površine goranskog grada ili općine. Zamjenik Mamula izrazio je nadu da je ovim načinom postignut kompromis s obzirom da su oko modela raspodjele goranski čelnici imali različite stavove.

Resorni pročelnik Ljudevit Krpan podsjetio je kako će sukladno Zaključku sa sjednice Županijske skupštine održane u Ravnoj Gori, Primorsko-goranska županija u naredni tri godine kroz Fond za Gorski kotar osigurati nešto manje od tri milijuna eura. Rekao je kako se nastojalo zadovoljiti sve potrebe i interese gradova i općina te osigurati realizaciju kapitalnih projekata. Od posebnog je interesa sufinancirati objekte koji bi potaknuli demografsku obnovu, primjerice izgradnju dječjih vrtića, no formalnih uvjeta u tom smislu neće biti, istaknuo je pročelnik. Dodao je da je kroz Fond tijekom razdoblja od 2019. do 2022. godine sufinancirano ukupno 46 projekata u iznosu od 1,2 milijuna eura, a riječ je samo o jednom od pet natječaja resornog Upravnog odjela dostupnih Goranima.

Donijeta je i odluka o rasporeda proračunskih sredstava u ukupnom iznosu od 300.000,00 eura Domu zdravlja Primorsko-goranske županije u svrhu nabavke mobilnog mamografa kako bi se povećala dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite na području PGŽ-a. Mobilni mamograf podrazumijeva vozilo koje je u potpunosti uređeno za prijem i mamografsko snimanje, ima svu potrebnu opremu, te je opremljeno u skladu s Europskim standardima.
Kod mobilne mamografije snimanje se odvija u vozilu koje svojim uređenjem i funkcionalnošću zadovoljava sve standarde za mamografsko snimanje, a potom se svi materijali šalju liječnicima specijalistima radiologije na dvostruko očitavanje. Mobilni mamograf je previđen za korištenje na lokalitetima kojima gravitiraju sve osiguranice osim za lokalitet Grada Rijeke. Udio ženskog stanovništva na ovim područjima je 51.946, dok je udio starijih od 36 godina 36.362.

Pročelnik Petrc predstavio je Izvješće o stanju sustava civilne zaštite na području PGŽ-a u 2022. godini te Plan razvoja za 2023. godinu. Obje teme razmatrat će se i na sljedećoj sjednici Županijske skupštine. Kako je istaknuo, broj vatrogasnih i tehničkih intervencija u protekloj godini značajno je porastao i to na 4.147 vatrogasnih intervencija u odnosu na 2.400 te 1.884 tehničkih intervencija u odnosu na 1.076 u 2021. godini. Od značajnih vatrogasnih događanja izdvojio je požar u okolici Crikvenice koji je ugašen bez većih materijalnih šteta i ljudskih žrtava, potom izlijevanje ugljikovodika kraj Termoelektrane radi čega je aktiviran i županijski Operativni centar, a postupak sanacije je u tijeku te pojavu bujičnih voda na području Gorskog kotara, otoka Krka, Novog Vinodolskog i Rijeke kao posljedicu klimatskih promjena. U protekloj godini zabilježen je i značajni pad oboljelih od COVID-19 te se trenutno dnevni broj zaraženih unutar 15 dana kreće oko brojke 100.

Govoreći o planu razvoja civilne zaštite, ukupno je osigurano 661.000,00 eura, među ostalim, za razvoj vatrogasnog poligona Šapjane s izgradnjom vatrogasnog tornja, zajedničku vježbu svih operativnih snaga na području Šapjana, vježbu specijalističke postrojbe za spašavanja iz ruševina, edukativnu vježbu i obuku snaga Crvenog križa te obuku i opremanje ostalih sastavnica civilne zaštite.

Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ, istaknuo je da će se u sklopu plana operativne provedbe posebnih mjera zaštite od požara zaposliti 60 sezonskih vatrogasaca, što je ujedno dugogodišnja praksa na području županije. Naglasio je da JVP Grada Rijeke, najstarija vatrogasna postrojba u Hrvatskoj, ove godine obilježava 160. obljetnicu, a proslava je zakazana za početak svibnja. Na novinarsko pitanje, pojasnio je da je vatrogasni toranj trenutno u izgradnji, a bitan je za uvježbavanje operativnih snaga u stvarnim uvjetima na visini. Rok dovršetka predviđen je tijekom 2023. godine.

Izvor: https://www.pgz.hr/objave/objavljen-javni-poziv-za-sufinanciranje-projekata-iz-fonda-za-gorski-kotar-pgz-osigurala-300-tisuca-eura-za-nabavku-mobilnog-mamografa/