Izvanredno stanje na brojnim prometnicama Gorskog kotara

Zbog obilnih oborina u Gorskom Kotaru, tijekom 16. rujna uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava i izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Kupu gornji i donji tok, mali sliv Gorski kotar (Ravnateljstvo civilne zaštite).

17.09.2022.
Od jutarnjih sati u Kuželju nema pitke vode jer je bujica odnijela cijev od vode. Cesta prema graničnom prijelazu Brod na Kupi je otvorena, ali Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi nekoliko dana neće biti otvoren za posjet (ponovo otvoren od srijede, 21.9. u 9 sati). Ceste u dolini Kupe nisu sigurne za prolaz pa se mole građani da poštuju prometna ograničenja. Otkazan je i Dan jabuka u Brodu na Kupi, ali i Noć spilja u Lokvama.
 
Ako dolazite u Čabar, u nedjelju, 18.09.2022. povodom Dana krušaka,  koristite cestu koja vas iz Delnica vodi preko Tršća i Parga u Čabar.
 
Na stranicama HAK-a., 17.09.2022. u 11:00 sati stoji obavijest:
 
Zbog olujnog vjetra:
  • samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

  • državna cesta DC42 u Ogulinu;
  • državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje;
  • županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice;
  • lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć;
  • zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Prema podacima DHMZ, u Crnom Lugu je u 24 sata palo 192 litre kiše po m2.

Radio Gorski kotar oko 13:00 sati objavio je da u sjedištu Cesta Rijeka u Delnicama održan je sastanak vodstva Stožera Civilne zaštite PGŽ s državnim službama. Poplavom pogođeno goransko područje u dolini Kupe danas obilaze i župan Zlatko Komadina, načelnik Stožera Civilne zaštite Mladen Šćulac te Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Foto: Igor Pleše

Foto: Branko Lautar – Tršće

U večernjim satima vrijeme se smirilo i kiša je prestala padati, a bujica je nastavila u smjeru Karlovačke županije. Na žalost, bujica je odnijela drveni most u Kuparima koji je vodio prema izvoru Kupe.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji postavljene su vodene barijere u Koritinji na prometnici D36 uz rijeku Kupu.

Na terenu su sve nadležne službe.

Izvor i foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

16.09.2022.

Oko 23:00 sata voda se počela povlačiti, ali obilne kiše najavljene su i za subotu, 17.09.2022. 

Na brojnim prometnicama u Gorskom kotaru proglašeno je izvanredno stanje. Zbog odrona na cesti za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Hrvatsko. 

Kupa se digla za 4 m, izlijeva se iz svog korita i poplavljuje okolna naseljena mjesta. Otežan je promet u brojnim mjestima Gorskog kotara, poplavljene su neke dionice cesta u Delnicama i Lučicama kao i izlaz s autoceste prema Ravnoj Gori. U mjestu Kuželj voda je poplavila nekoliko obiteljskih kuća. Ako putujete, pratite stanje na cestama na stranicama HAK-a.

Prema prognozama, kiša će padati i u subotu 17.09.2022., a do smirivanja vremena bi trebalo doći u nedjelju 18.09.2022.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na facebook stranici NP Risnjak stoji objava da je cesta Podgrič – Kupari  zatvorena. Mole se svi da ne kreću prema izvoru Kupe dok se vremenska situacija ne stabilizira i saniraju pristupni putovi.

Izvor i foto:  Nacionalni park Risnjak

Djelatnici JVP Delnice javljaju da je trenutno cesta prema Razlogama otvorena.
Mole se građani da se, ukoliko nije prijeko potrebno, ne kreću kupskom dolinom obzirom na i dalje moguću opasnost od bujica i trenutno poplavljenih dijelova na toj dionici kojima se ne može proći.
 

Foto: Danjela Hobar

Nadamo se da će uskoro doći do smirivanja vremena 🙏.