Zbog klizišta zatvorena lokalna cesta Gerovo-Hrib

Zbog mogućnosti urušavanja kolnika cesta Gerovo – Hrib zatvorena je za sav promet.

Dana 21.09.2022. Grad Čabar je zaprimio poziv od strane Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije u vezi nestabilnosti (klizišta) na lokalnoj cesti u blizini naselja Hrib u Gorskom kotaru.

Nestabilnost se nalazi na lokalnoj cesti L58007 „Gerovo (D32)–Hrib“, na stacionaži km 3+408, neposredno prije mjesta Hrib kraj Gerova (katastarska čestica k.č. 330, k.o. Hrib).

Na istočnom dijelu klizišta izražena je bočna pukotina širine do 5 cm, duljine cca 15 m. Čeona pukotina je širine oko 20 cm, a pokrenuta masa je denivelirana za 1,0 do 1,5 m.

Zaključeno je da treba je što prije započeti sa geotehničkim istraživanjima i ispitivanjima (a posebno s geodetskim radovima) kako bi se snimila oštećenja prije napredovanja klizanja. Predmetna nestabilnost i šire područje je trenutno u stanju mirovanja, ali se može kategorizirati kao uvjetno nestabilno područje. Očekuju se daljnje napredovanje nestabilnosti te se stoga prometnica ne može smatrati stabilnom i funkcionalnom.

Zbog mogućnosti urušavanja kolnika za sav promet zatvorena je cesta LC58007 Gerovo-Hrib, neposredno prije naselja Hrib. Lokalno je dozvoljeno stanovnicima Gerova. Obilazni pravac je ŽC5185 Mali Lug preko nerazvrstane ceste Barake-Magušari-Hrib.

Izvor: https://www.cabar.hr/

Otvoren privremeni put na relaciji Gerovo-Hrib – Gorski kotar info (ravna-gora.com)