Ostvarenja Turističke zajednice Gorskog kotara u 2021. godini

Većini je poznato da je novi Zakon krajem 2020. godine ukinuo male turističke zajednice pa tako i Turističku zajednicu Ravne Gore. Od tada, Turistička zajednica Gorskog kotara središnja je institucija goranskog turizma. Iz Izvještaja o izvršenju programa rada za 2021. godinu doznajemo kakve su rezultate ostvarili u usporedbi s 2019. godinom s kojom se svi statističari vole uspoređivati.

Izvješće o dolascima i noćenjima

Da je pandemija donijela nešto dobro govore i podaci da Gorski kotar u 2021. godini bilježi rast noćenja domaćih gostiju. Pa umjesto da pune blagajne drugim državama, domaći turisti uglavnom su proveli zimu u Gorskom kotaru. Malo su nam pri tom raširili koronu, ali bolje domaći virus nego inozemni. Sve jedinice lokalne samouprave ostvarile su vrlo dobre rezultate, dok su općine Mrkopalj i Skrad kao i grad Čabar ostvarile i puno bolje rezultate u odnosnu na isto razdoblje 2019. godine. Općina Ravna Gora ostvarila je 15.229 noćenja što je 93,87% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Ostvarene aktivnosti

U okviru razvoja turističkog proizvoda izrađena je turistička i interaktivna karta Gorskog kotara, a tisak je planiran u 2022. godini. Izrađena je Virtualna šetnja 360, elaborat za postavljanje prometne signalizacije po kojem bi, na autocesti Rijeka-Zagreb, trebale biti postavljene smjerokazne ploče o tome gdje se nalaze  prirodne i kulturne atrakcije Gorskog kotara,…izgleda da su već postavljene, ako ih vidite, obavijestite me 🙂 . Objedinjeni su javni pozivi za prijavu projekata općina i gradova na području Gorskog kotara. Promovirana je gastronomija Gorskog kotara i donesena Knjiga standarda kojih se pojedini subjekti trebaju pridržavati ukoliko žele nositi oznaku kvalitete IQM destination.

TZ Gorskog kotara raspisala je i dva javna natječaja – za TOP i za LOKO događanja kojima je dodjeljivala bespovratna sredstva za organizaciju događanja na području Gorskog kotara. Za isto je utrošeno 104.800,00 kn. Preko TZ Gorskog kotara mogla su se kandidirati događanja na javni natječaj Primorsko-goranske županije. Dobivena sredstva proslijeđena su organizatorima kulturno, zabavnih i sportskih događanja od značaja za Gorski kotar u ukupnom iznosu od 140.000,00 kn.

Povećanje vidljivosti

U 2021. godini nisu utrošena sredstva za podršku subjektima u svrhu razvoja programa povezanih neposredno s turističkim proizvodom jer su sva sredstva preusmjerena u oglašavanje i promociju. Prihvaćen je stari logo Gorskog kotara, a definiranje novog brending sustava planirano je u 2022. godini.

U 2021. godini odrađene su proljetno/ljetna kampanja s naglaskom na ljeto i jesensko/zimska kampanja s naglaskom na zimu te gastro kampanja koja je išla od lipnja do prosinca. Oglašavalo se putem formalnih i neformalnih medija na različite načine reklamiranja i širenja informacija o TZ Gorskog kotara i njezinim aktivnostima i sve to na preko 50 lokacija. U udruženom online oglašavanju na stranim tržištima, postignuta je vidljivost i promocija destinacije na tržištima Njemačke i Italije, s obzirom da iz tih zemalja dolazi najveći broj stranih turista u Gorski kotar. Dakle, ako se bavite turizmom, a ne znate njemački i talijanski, vrijeme je da upišete tečaj stranog jezika ili naučite bolje mahati rukama i nogama 😂.

TZ Gorskog kotara sudjelovala je i na sajmovima u sklopu TZ Kvarnera, ugostila belgijsku televizijsku ekipu koja je na području Kvarnera snimala emisiju Brak na prvu i bike novinara za njemačko govorno tržište koji je obilazio biciklističke staze.

Promotivni materijali i održavanje društvenih mreža

Kako bi se sadržaj na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, YouTube kanal) održavao i redovno kreirao potpisan je ugovor s turističkom agencijom Lynx & Fox na čije je usluge utrošeno 36.000,00 kn.

Na izradu raznih promotivnih video materijala utrošeno je 57.788,25 kn dok je na promotivni materijal utrošeno 2.462,50 kn.

TZ Gorskog kotara otkupila je veći broj fotografija i video materijala s kojima želi prezentirati našu destinaciju za što je utrošeno 35.978,52 kn. Izrađena je baza podataka o turističkoj ponudi kao i baza iznajmljivača na koju je utrošeno 990,00 kn.

Na području TZ Gorskog kotara otvoreni su turističko-informativni centri u Delnicama, Mrkoplju, Ravnoj Gori, Lokvama, Čabru i Skradu preko kojih su turisti i posjetitelji bili pravovremeno informirani o aktivnostima i sadržajima na području Gorskog kotara. Na žalost neki od njih trenutno nisu aktivni kao npr. TIC Ravna Gora.

Formalna i neformalna promocija

Osobito veseli informacija da Turistička zajednica Gorskog kotara priprema i nove web stranice koje će uskoro biti objavljene. Trenutno sve informacije pristižu putem društvenih mreža, a kao što znam društvene mreže nisu formalan način komunikacije.

S obzirom da je Turistička zajednica Gorskog kotara mlada organizacija, možemo biti zadovoljni s trenutno postignutim rezultatima, ali nadamo se da će za svoje promotivne svrhe koristiti usluge i ostalih lokalnih turističkih agencija, a ne samo usluge jedne lokalne agencije. Lokalne agencije i ustanove koje se bave turizmom bolje su upoznate s aktivnostima i događanjima u svojim mjestima i okolini i treba im pružiti priliku da promoviraju svoj kraj osobito ako u mjestu ne djeluje turističko informativni centar. Pa bi tako za promoviranje na društvenim mrežama za područje oko Čabra trebalo angažirati nekog iz tog kraja, za područje oko Ravne Gore nekog iz Ravne Gore, za područje oko Vrbovskog, nekog iz Vrbovskog i tako dalje da ne nabrajamo sve općine i gradove jer potpuno je jasno 😊

Izvor: Izvješće o izvršenju programa rada Turističke zajednice Gorskog kotara za 2021. godinu.