Počast Peri Kvrgiću u Moravicama

Povodom Svjetskog dana kazališta, 27. ožujka 2022.godine, Primorsko – goranska županija i brojni uzvanici odat će počast Peri Kvrgiću u Moravicama.  Događaj je inicirao MO Moravice s obzirom da je uvaženi velikan hrvatskog glumišta rođen u Moravicama.

Točno u 11:00 sati na Željezničkom kolodvoru Moravice, Ana Kvrgić, Lela Margitić i župan Zlatko Komadina, govorit će o doprinosu i glumačkim ostvarenjima Pere Kvrgića. Nakon toga svečano će biti otkrivena Spomen ploča u čast Pere Kvrgića.

Spomen ploča biti će postavljena u znak zahvalnosti velikanu hrvatskog glumišta koji je kroz svoj život dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi.

Pero Kvrgić rođen je u Moravicama, u Gorskom kotaru 4.ožujka 1927. godine. Umro je 23. prosinca 2020. sa 93. godine.  Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Grada Zagreba, Grada Dubrovnika, Sterijine nagrade, najviše talijanske kazališne nagrade Eleonora Duse i mnoge druge nagrade. 2018. godine, tadašnja predsjednica Hrvatske, dodijelila mu je Povelju za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

U nedjelju, 27. ožujka 2022. godine u 11:00 sati u Moravicama, prisutni će još jednom odati počast ovom velikanu postavljanjem spomen ploče.

Izvor: https://www.pgz.hr/objave/svjetski-dan-kazalista-u-pgz-otkrivanje-spomen-ploce-peri-kvrgicu-velikanu-hrvatskog-glumista/

Svim kazalištarcima želimo sretan Svjetski dan kazališta!