Program Ravnogorske salamijade

PROGRAM

Ravna Gora, 25.02.2023.
Dom kulture od 11 sati
– sajam autohtonih proizvoda i suvenira,
– izložba ravnogorskih običaja “Kak je blu prejk”
– zimski ručak (kobasice s kiselim zeljem)
– predstavljanje pivovare Drivenik Brewery i craft piva Kirica

12 sati – edukativna radionica: Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica u
okolnostima klimatskih promjena – predavač dr.sc. Ivica Kos
14 sati – kulturno zabavni blok domaćina
14 -15 sati – degustacija salama uz ocjenjivanje posjetitelja, kotizacija 5 eura
15 sati – gurmanski izazov za posjetitelje – tko može pojesti najviše kobasica u
tri minute (nagrada za najuspješnije)
16 sati – proglašenje najboljih salama „Zlatna kobasa 2023“

Voditelj : Domagoj Jakopović Ribafish
Zabavlja vas: Trio Kumpanjoni

Organizator: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara
Suorganizatori: Udruga umirovljenika općine Ravna Gora
DVD Kupjak
Pokrovitelj: Općina Ravna Gora,
Primorsko goranska županija

Za sve informacije: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara
Kontakt: 098 260 209
e-mail: plodovi.gorja@gmail.com

U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice u Ravnoj Gori će se 25. veljače 2023. održati Ravnogorska salamijada uz pokroviteljstvo Općine Ravna Gora i Primorsko goranske županije s naglaskom na suhomesnate proizvode odnosno domaće salame s natjecateljskim karakterom.
U natjecanju mogu sudjelovati proizvođači salama (OPG-i, obrti, poduzeća i fizičke osobe), a moguće je prijaviti više proizvoda ako su bitno različiti (udio specifične vrste mesa veći od 40 %, prisustvo ili odsustvo dimljenja i dr. ). U tu svrhu je potrebno popuniti i potpisati prijavnicu uz koju je potrebno dostaviti dokaz o veterinarskom pregledu mesa ili račun mesnice gdje je kupljeno meso. Obrazac prijavnice može se skinuti na web stranici Općine Ravna Gora www.ravnagora.hr.
Uzorke salama je moguće predati osobno ili dostaviti na adresu Općina Ravna Gora, I.G. Kovačića 177 s pratećom prijavnicom i dokazom.
Predaja salama za natjecanje primat će se do 21. veljače. Potrebno je donijeti/poslati 2 uzorka salame pojedinačne mase najmanje 400 g . Napomena: jedan uzorak je ulog za natjecanje, a drugi će biti plaćen.
Uzorke će ocjenjivati stručna prosudbena komisija sastavljena od educiranih senzorskih ocjenitelja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a proglašenje pobjednika bit će u subotu 25. veljače 2023.
Na dan manifestacije 25. veljače uzorke salama degustirati će i ocjenjivati i publika pa će se konačnoj odluci najbolje salame pribrojiti i ocjene posjetitelja.
Natjecatelji će dobiti priznanja za salame svrstane u zlatni, srebrni i brončani razred prema osvojenim bodovima uz naznaku kategorije kojoj salama pripada. Najuspješniji natjecatelji dobivaju novčane nagrade i titule za tri najbolje ocjenjene salame: 1. mjesto + novčana nagrada od 150 EUR, 2. mjesto + novčana nagrada 100 EUR i 3. mjesto + novčana nagrada od 50 EUR.

Izvor: Prijave na natjecanje za naj salamu „Zlatna kobasa 2023“