Proglašeni pobjednici foto natječaja za travanj, objavljena tema za svibanj

“Evo samo nekoliko fotografija na temu Uskrsa i uskrsnih običaja. Uskrs, i kao vjerski praznik i kao narodni običaj, sveprisutan je i njegov je osnovni simbol farbanje i ukrašavanje jaja. Jaje je simbol života pa iz tog razloga ono nije samo ukras, već ima kudikamo značajniju simboličku vrijednost.

Naši su autori, upravo na tragu osnovnog simbola Uskrsa, poslali fotografije ukrašenih jaja u različitim aranžmanima, stoga ovi različiti aranžmani doprinose autorskoj originalnosti i bogatstvu kreativnih pristupa temi i zbog toga svi autori zaslužuju pohvalu. Ipak, izdvajam fotografiju “Zaboravljeni uskrsni običaj” Zvjezdane Pošmuga.

Fotografija prikazuje obojeno, ukrašeno jaje negdje u prirodi preko kojega slobodno hodaju mravi, a u jednom dijelu kadra je grančica procvale voćke. Dakle, ovo je stari običaj da se jaja skrivaju u prirodi i djeca ih radoznalo traže i beskrajno se raduju kada ih pronađu. Pored osnovne simbolike jajeta ovdje je i grančica procvale voćke koja također nije puki dio slike, već nosi snažnu poruku obnavljanja života u prirodi. Ovo su zakoniti ciklusi jer se biljni svijet u jesen smiruje, a u proljeće budi, tj. cvjeta, u daljnjem procesu razvijaju se plodovi i tako iz godine u godinu.

Dakle, ova fotografija Zvjezdane Pošmuge “Zaboravljeni uskrsni običaj” višestruko simbolizira život i njegovu plemenitost, odnosno vječito obnavljanje i neuništivost života kao takvog te zaslužuje prvo mjesto za travanj.”

Tema za svibanj je “Cvijeće na balkonu, na prozoru, u vrtu, u parku, u prirodi, cvijeće svuda oko nas…

Borislav Božić, prof.

“Kod kuće je najljepše” Biljane Pantelić Adžage pobjednička je fotografija po glasovima putem Facebooka.

Izvor: Proglašeni pobjednici foto natječaja za travanj, objavljena tema za svibanj | Primorsko-goranska županija (pgz.hr)