Radionica o očuvanju prostornog identiteta ruralnih naselja Gorskog kotara

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, u petak, 3. ožujka 2023. godine s početkom u 13.00 sati u Velikoj vijećnici u Delnicama (Trg 138. brigade HV 4, Delnice) održat će radionicu „Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara“.

Namijenjena lokalnom stanovništvu, na radionici će se razgovarati o identitetu goranskih naselja, tipičnim goranskim kućama te očuvanju goranskog prostornog identiteta.

Riječ je o projektu započetim 2022. godine na inicijativu TZ Gorskog kotara sa svrhom valorizacije i očuvanja specifičnosti gradnje u ruralnim goranskim naseljima.

Kako ističu iz Zavoda, uočeno je da se temeljem donesenih dokumenata prostornog uređenja grade stambeni, ali i drugi objekti koji tipologijom, a i drugim obilježjima odudaraju od tradicionalnog načina gradnje na tom području. U cilju očuvanja prepoznatljivosti područja Gorskog kotara, osmišljena je izrada studije kojom bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja prostornih standarda u svrhu usmjeravanja građenja. Studijom se želi osvijestiti graditeljska tradicija Gorskog kotara, ali ne u cilju potpunog konzerviranja prostora. Cilj je stvaranje temelja za budući razvoj na postojećim obrascima građenja, afirmirajući time prostorni identitet regije.

Prethodno radionici održan je i okrugli stol s goranskim gradonačelnicima i načelnicima, a projekt će rezultirati studijom s definiranim smjernicama za očuvanje identiteta goranskih naselja.

Izvor: https://www.pgz.hr/objave/radionica-o-ocuvanju-prostornog-identiteta-ruralnih-naselja-gorskog-kotara/