Rangeri čuvari prirode Gorskog kotara

U ožujku 2021. godine osnovana je udruga „Savez čuvara prirode Hrvatske“ sa sjedištem u Karlovcu. Nedavno su osnovani i čuvari prirode Gorskog kotara.

Od tada do danas diljem Hrvatske osnivaju se regionalni savezi kojima je cilj očuvanje i zaštita prirode i okoliša s naglaskom na regiju u kojoj žive. Za razliku od profesionalnih rangera koje možete vidjeti u nacionalnim parkovima, rangere – volontere možete vidjeti bilo gdje u prirodi.

Gorski kotar ima svoje rangere – volontere koje okuplja Mladen Stjepan Vitković, voditelj rangera Gorski kotar. Cilj rangera volontera Gorski kotar očuvanje je zelenog srca Hrvatske, Gorskog kotara kroz provedbu mjera za zaštitu prirode i okoliša te očuvanje prirodne baštine.

„Najbolji način za očuvati prirodu je u njoj (i s njom) živjeti,..pomoći joj da ostane čista, netaknuta i dočeka one…koji dolaze iza nas.“ Riječi su to rangera čuvara prirode Gorski kotar.

Opširnije o radu i djelovanju čuvara prirode Gorskog kotara kotara možete pročitati ovdje: https://www.facebook.com/RangerGorskikotar.

Ostali izvori:

https://karlovacki.hr/osnovan-je-savez-cuvara-prirode-hrvatske-prvi-predsjednik-je-karlovcanin-mladen-kuka/

https://www.facebook.com/RangerHrvatska/