Recepti po mjeri Gorskog kotara

Valentina je učiteljica u Vrbovskom. Svi ju znaju po nadimku Vanja. Bavi se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice.

Recepte skuplja sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice. Voli kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Voli “starinska” jela, ona koja su othranila generacije. Voli jela koja idu uz tradiciju proslava, a s obzirom da se bliži Uskrs, svakako zavirite u Vanjin GorskiKotao.

Stranica GorskiKotao obiluje receptima primjerenim za Gorski kotar. Nedavno je proslavila godinu dana svog postojanja.

Hrana Gorskog kotara je jaka poput gustih i pikantnih juha, jela od mesa divljači, krumpira, specijaliteti od pastrve, domaći sirevi te suhomesnati proizvodi. Tu su i kolači bogati orasima, jabukama ili sirom. Neizostavni su i nadjevi koji se rade za Uskrs. Nadjevi se u svakom mjestu drugačije prave i drugačije nazivaju. Hrana je to koja daje snagu i koja stvara borce pa se onda lako uloviš u koštac i s hladnoćom i fizičkim radom.

Jedan od neobičnih recepata su Široki rezanci od medvjeđeg luka. Ako ga sami berete, budite oprezni. Berite samo ako znate što berete jer se u neznanju može zamijeniti otrovnom đurđicom, mrazovcem ili čemerikom. 

Kolači, torte, pesto, rezanci, peke, gulaši, razni goranski pripravci i poneka priča o tradiciji Gorskog kotara. Sve se to može pronaći na Vanjinim stranicama GorskiKotao.

Provjerite i sami 🙂

Izvor: https://gorskikotao.com/