Slastice od plodova gorja

Kako pripremiti slastice od plodova gorja možete pročitati u „Kuharici iz bakine škrinjice, običaji tijekom godine“ Blažice Sveticki. Kuharica je predstavljena 2018. godine u Ravnoj Gori u okviru “9. Festivala starina iz bakine škrinjice”.

Kuharica iz bakine škrinjice ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene. Knjiga započinje s običajima Korizme i Uskrsa i jelima koja prate ovaj blagdan. Slijede jela uz proljetne radove i košnju sijena. Jesenska jela povezana su uz kopanje krumpira i druge jesenske radove. Običaji i jela Božića, opisani su uz zimska jela kao i čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta. Kuharica završava jelima i  običajima uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja. 

Posebno je predstavljeno kako ravnogorska škola čuva tradiciju uz recepte za pripremu kruha.  Predstavljane su i ravnogorske udruge u kulturi koje usko surađuju u projektima Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“.

Tu su i recepti za velika društva i oni najslađi, slastice od plodova gorja. U kuharici koja prati običaje goranskog kraja ima ukupno 170 recepta.

Blažica Sveticki jedna je od osnivača Udruge “Plodovi gorja Gorskog kotara”. Udruga se bavi proizvodnjom autohtonih proizvoda i promocijom tradicije i običaja goranskog kraja. 

Ako još niste, obavezno isprobajte njihove slastice od plodova gorja 🙂