Stiglo nam je proljeće

Iako je proljeće službeno započelo jučer, 20. ožujka u 22:24 sati, u školskoj literaturi proljeće započinje 21. ožujka. Proljeće ne počinje svake godine na isti dan s obzirom da nemaju sve godine jednak broj dana. Od 2007. godine do danas proljeće započinje 20. ožujka i tek će 2101. godine započeti 21. ožujka. Proljeće započinje na proljetni ekvinocij, tada su dan i noć jednaki. S obzirom da nam je stiglo proljeće započele su i proljetne aktivnosti.

Mnogobrojne udruge osim šetnje po prirodi organiziraju i akcije pošumljavanja i čišćenja prirode. Jednu od najvećih ekoloških akcija pokrenuo je Večernji list. Akcija nosi naziv “Rezolucija Zemlja” i usmjerena je na brigu o okolišu. 

U Gorskom kotaru proljetne aktivnosti stižu malo kasnije s obzirom da su noći još uvijek hladne i može se dogoditi da padne snijeg i vrati se zima. Stoga  Rangeri – Čuvari prirode Gorskog kotara svoje aktivnosti planiraju za mjesec travanj.

Svi se mi možemo pridružiti akciji “Rezolucija Zemlja” ako nikako drugačije onda tako da svoj otpad ne ostavljamo u prirodi. 

Proljeće je najljepše godišnje doba za šetnju i planinarenje jer dok još nema lišća na granama pogled daleko seže i otvaraju se neki novi vidici 🙂