U Gorskom kotaru odaje se počast žrtvama domovinskog rata i obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Brojni gorani obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća i molitvom.

Svetom misom u župnoj crkvi sv. Nikole b. u Brod Moravicama obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Nakon svete mise u mjesnom parku položen je vijenac i zapaljene su svijeće te je blagoslovljen drveni spomenik Vukovaru i Škabrnji. Spomenik su izradili Emil Tušek i Željko Grepo. U Domu kulture mag. povijesti gospodin Borna Marinić održao je predavanje o Vukovarskom vodotornju, a nakon predavanja prikazan je dokumentarni film Zasjeda u Borovu Selu čiji je autor spomenuti predavač.

U Delnicama je odana počast svetom misom u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Po završetku prigodnog programa i svete mise prisutni su se uputili u koloni sjećanja do murala gradu Vukovaru kod kojeg su položili cvijeće i svijeće. Sudjelovale su brojne institucije i službe Grada Delnica, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, Srednja škola Delnice, Policijska postaja Delnice, pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Vatrogasci Grada Delnica, lovci, udruge, političke stranke, djeca i mladež Grada Delnica kao i brojni građani. Gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić na kraju događanja uputila je važnu poruku: “pamtimo, sjećamo se i nikada nećemo zaboraviti”.

mural u Delnicama

U Ravnoj Gori zapaljene su svijeće kod murala koji je oslikao Slobodan Juričić. Općinsko vijeće na čelu s načelnikom Mišelom Šćukom zahvalilo je svim prisutnim stanovnicima Općine Ravna Gora koji su uprizorili ovaj trenutak patnje hrvatskog naroda. Velike zahvale upućene su Daliboru Belobrajdiću koji se iskazao u ostvarivanju realizacije.

mural u Ravnoj Gori

Podružnica branitelja grada Čabra pozvala je sve da zapale svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u Čabru i u svojim domovima u spomen žrtve Škabrnje i Vukovara u znak sjećanja i pijeteta na žrtvu koju su podnijeli za obranu i slobodnu domovinu Hrvatsku.

U Mrkoplju se na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u 17,30 h održava sveta misa u crkvi, zatim procesija s upaljenim svijećama do središta mjesta, molitva za poginule heroje obrane i polaganje svijeća kod jarbola.

U Fužinama su u znak sjećanja na stradale u obrani zapalili svijeće na Noršićevom trgu: načelnik Općine Fužine, David Bregovac, direktor Komunalno trgovačkog društva, Dino Piljić, ravnateljica OŠ „Ivanke Trohar“, Jasna Štimac, ravnateljica Dječjeg vrtića “Snježna pahulja”, Mirna Švast, zajedno s učenicima te zaposlenicima osnovne škole. Prigodnu molitvu predvodio je vlč. Robert Riemann.

obilježavanje Dana sjećanja u Fužinama

U Vrbovskom, gradonačelnik Dražen Mufić sa suradnicima, u sjećanje na sve poginule branitelje i civile pozvao je sve građane da zapale svijeću na prozorima svojih domova i na taj način pokažu da su srcem i mislima s Vukovarom, Škabrnjom. Pozvao je sve da zapalimo svijeće i na ulicama kako bi odali počast gradu heroju i njegovim žrtvama. Da se nikad na zaboravi…

Općina Lokve u suradnji s 138. goranskom brigadom HV-a i Mladenom Bolfom, organizirali su jednodnevni odlazak u Vukovar na Dan sjećanja.

 
Članovi HDZ-a, Općine Skrad, 17.11.2022.u 17 h kod križa sa posebnim pijetetom i ponosom položili su vijenac i zapaliti svijeće u spomen na Grad heroj -Vukovar te pozvali sve mještane da im se pridruže i upale plamen za Vukovar,za Vukovarce,za Škabrnju.
 
“Rano ujutro učenici 8. razreda u pratnji učitelja Branimira Arbanasa, 7. 10. 2022. g. autobusom su krenuli u Vukovar. Putovali su s učenicima iz Triblja i Bribira. Po dolasku svi su zajedno ručali, a potom se smjestili u hostel Dubrovnik. Taj su dan posjetili Vodotoranj koji ima 198 stepenica. Navečer su se zabavili uz pjesmu i ples. Sljedeće jutro, nakon doručka obišli su Crkvu, masovnu grobnicu Ovčaru gdje je pokopan Blago Zadro i Vukovarsku bolnicu. Masovna grobnica posebno ih se dojmila. Prepuni pozitivnih, ali u isto vrijeme tužnih dojmova, zbog svega što su čuli i vidjeli u Vukovaru gradu heroja vratili su se u Skrad.” Pripremila: Christine Gotzman, 8.r.

Foto: Dječji vrtić Skrad

Siniša Glavašević – novinar Hrvatskog radio Vukovara (4.11.1960.-20.11.1991.)

“…Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?”, stoji u “Priči o gradu” Siniše Glavaševića.