Vertikalno lice Platka 2022.

Autor:  Sva lica Platka

Mjesto i vrijeme događanja: Platak, nedjelja, 28. kolovoza od 09:00 do 17:00 sati


Dogurali smo do 5. godine Vertikalnog lica Platka! Drago nam je što su se utrke vratile u sva sela i gradove, ali mi se još uvijek najviše veselimo onoj na brdu uživanja. Nadamo se i ove godine dočekati što više vas s kojima želimo podijeliti iskustvo trčanja i pedaliranja po otkrivenim i neotkrivenim dijelovima Platka i okolnih brda.
 
Ove godine idemo s 3 TRAIL staze:
Laganini 9ka
Taman 17ka
i….prošlogodišnja 29ka iliti ADRENALINA
Biciklisti/ce nam svake godine dolaze u sve većem broju tako da XCO ide jako!
 
PRIJAVE otvaramo 28.4. na: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1622
 
Prijave su moguće do 28.08. u 10:00 sati, ali se PUNI startni paket garantira onima koji prijave utrku i uplate startninu do 13.08.2022.
 
Mjerenje vremena: chip timing (elektroničko mjerenje vremena)
PUNI STARTNI PAKET:
• Chip timing
• Majica utrke
• Finišerska medalja
• Hidra ISO 0,5l
• Pero zero refill
• 4endurance gel
• Prvih 150 potpuno prijavljenih na događaj dobiva i LONČIĆ utrke
• Red bull
• JGL poklon
• Topli obrok
• Okrjepa na stazi
• Organizacija utrke
• Osiguranje HGSS-a
NAGRADE: pratite nas kako bi saznali nagrade za najuspješnije, ali možemo vam reći na nagrade osiguravanju osim organizatora, INA, KEINDL, JGL, ERSTE, DOGMA, IGLU ŠPORT, EKO LIFE NATURA, PERO …
 
STAZE: (za sve detaljnije info o stazama i gpx pogledajte: https://sva-lica-platka.eu/vertikalno-lice/)
 
Laganini 9ka
Svi koji su trčali prošlogodišnju 10ku, koja je u biti imala 11km – stazu smo skratili za jedan kilometar. Također, prihvaćamo opasku da je ova staza više kros, nego pravi trail, za cestovnjake pravi užitak u kojem će asfalst zamijenite prirodom 🙂 Staza je relativno jednostavna, jako trčljiva, s dva prelaska ceste, puno šireg makadama i ponešto fora singlića. Usponi nisu prezahtjevni. Vdijet ćete sve atrakcije Platka 🙂 Veliki dio staze je u hladu, tako da i ako bude toplo, ne morate se bojati sunca i vrućine. Uživat ćete u promjeni ambijenta i dinamici terena. Cilj će vam stalno biti nadomak ruke, ali ipak ćete trebati otrčati 9km.
 
Taman 17ka

Sjećate li se utrke na 10 i 20 km 2019. i 2020. godine? Nije važno 🙂 Ova 17ka je savršen spoj te dvije s nekim korekcijama kako bi bilo trčljivo i zanimljivo. Utrka kreće ispod Velikog doma Platak. Nakon starta slijedi lagani uspon koji vodi do dna skijaške staze Tešanj od kuda se ide na Turističku stazu i ulazi u lijepi singlić te ponovno izlazi na Turističku stazu. Nakon šireg makadama skreće se nizbrdo po donwhill stazi i uživa u šumskom krajoliku sve do samog dna staze Radeševo. Prelazi se preko nje te dolazi do jezera oko kojeg se radi polukrug i skreće singlićem (malo širim) prema Malom domu Sušak. Iza doma ulazi se opet u šumu i oko Malog Platka penje ispod vrha Radeševo od kuda počinje dio “samo nizbrdo” do skretanja za Snježnik. Rimskom cestom na kojoj dajete “gas” dolazite do prekrasnog Lazca gdje je i okrijepna stanica (tekućina). Iz Lasca slijedi uspon kroz Srebrna vrata prema Guslici. Podnog Guslice čeka vas iće i piće i uvijek nasmijan vatrogasac 🙂. Od tamo nastavljate nizbrdo krzo šumu (savjet: ukoliko je mokro na ovom dijelu pripazite) sve do doline Veliki Pribeniš koja vas vodi do ciljne ravnine.

AdrenalINA 29km – 2 ITRA BODA
“AdrenalINA” će oduševiti prave trail trkače; koji vole dinamičan i tehnički zahtjevan teren. Vi koji više volite cestu, ravniji i jako trčljiv teren možete izabrati 9ku ili 17ku koje su manje zahtjevne. Svi koji se odluče za 29ku, garantiramo da će biti umorni i znojni, ali zadovoljni – samo molimo bez njurganja u cilju (na stazi možete)! Staza ima jako trčljivih dijelova, zahtjeva promjenu ritma i tempa, jer ipak nisu svi djelovi klasično trčljivi. Najzahtjevniji dio je uspon i silazak s Pliši, ali prije će biti okrjepa pa nema brige 🙂 Prvih i zadnjih 500m staze podložni su izmjeni u zadnji čas iz razloga što su na Platku radovi na novoj žičari te nas mogu (vjerovali ili ne) iznenaditi iskopi kojima ćemo se prilagoditi, ali to neće utjecati na lokaciju starta/cilja te ukupnu dužinu i uspon.
Detaljan opis staze je na web stranici.
 
Rekreativni XCO Platak
Ulazimo u treću godinu XCO formata koji se svidio i vama i nama, pa vas u muškoj konkurenciji ove godine opet čeka 5 krugova, a u ženskoj 4 kruga, dužine oko 4.4 km i uspona od 136m u kojem se u kratkim intervalima izmjenjuju različite podloge kroz uspone i silaske. Staza nije pretjerano zahtjevna, ali isto tako nije ni lagana te iziskuje solidnu fizičku i tehničku pripremljenost. Pobjednik je onaj koji prvi odvozi sve krugove. Feed zona nalazi se u start/cilju. Utrka ja prijavljena u HBS-u.
Još uvijek radimo na manjim korekcijama staze kako bi vam bila što zanimljivija – tako da stay tuned!
 
Start i cilj ispod Velikog doma na Platku, a možda vas iznenadimo i ručkom koji nije maneštra 😃