Više nisu obvezne zimske gume, ali možda vam u Gorskom kotaru ipak zatrebaju

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Stoga, prema Zakonu, od 15. travnja više nisu obvezne zimske gume na motornim vozilima, ali možda vam ipak zatrebaju. Da vrijeme ne poznaje zakonske okvire dokaz je snijeg koji je u gorskim predjelima, prije par godina pao u petom mjesecu, a i ove godine se više puta vraćao usred proljeća.

Neka vam se ne žuri

Zimske se gume uništavaju na visokim temperaturama, ali to se odnosi na one prave proljetne i ljetne temperature koje se u gorskim predjelima još nisu ustalile, barem ne preko noći.  Neka vam se ne žuri jer ništa se neće dogoditi niti da nekoliko dana vozite na malo većim temperaturama jer kažu da je +7°C granica oko koje se sve vrti, ali da zimskim gumama neće naškoditi vožnja od nekoliko kilometara niti na +20°C. Ako ne putujete previše na relacijama toplijih i hladnijih krajeva, neka vam izbor budu gume za sva godišnja doba, ali nemojte štedjeti na gumama, postoje drugi načini za uštedu.

Priroda nije mjesto za odlaganje starih guma

Odlaganje otpada u prirodi nije rezervirano za pojedini kraj niti vrstu otpada, ali stare odbačene gume često se mogu vidjeti u prirodi. To jednostavno nije  razumljivo jer svaki vulkanizer prilikom izmjene guma besplatno zadržava vaše stare gume. Čemu onda uništavati  prirodu. Ako ste ipak jedan od onih koji  sami mijenjaju svoje gume, možete ih iskoristiti na bolji način. Od starih guma mogu se napraviti ljuljačke, stolice, vrtni stol, mini vrt i još je puno zanimljivih ideja. Stoga svoje stare gume iskoristite u kreativne svrhe ili ih jednostavno ostavite kod vulkanizera. Priroda će vam na tome biti zahvalna. 😍