Zašto skijalište Čelimbaša u Mrkoplju nije radilo protekli vikend

UPDATE: 9. veljače 2023.

Uz puno truda i napora, dva dana je pripremana staza za skijanje na Čelimbaši kako bi ponovo bila otvorena za vikend 11. i 12. veljače 2023.

Mrkopalj, 5. veljače 2023.

U Gorskom kotaru palo je dovoljno snijega za sanjkanje i skijanje. Proteklog vikenda otvorena su mnogobrojna sanjkališta, ali i jedno od hrvatskih najboljih skijališta, ono u Mrkoplju na Čelimbaši. Mnogobrojni skijaši iz svih krajeva zemlje spakirali su svoju skijašku opremu i uživali u prvom skijaškom vikendu. 

Prema prognozama, skijanje je bilo zagarantirano i idući vikend jer snijega ima dovoljno, a temeprature su baš onakve kakve trebaju biti da bi se zadržao. Na žalost, u subotu, 4. veljače 2023., tek drugi vikend od otvaranja, skijalište Čelimbaša ne radi. Razlog, uništena staza i nedostatak snijega. Zapravo, razlog je nedostatak novca jer da ima dovoljno novca, moglo se uložiti u umjetno zasnježivanje i ljude koji će održavati skijalište. I nije to slučaj samo s Čelimbašom, goranska sanjkališta i skijališta često ovise o dobroj volji raznih udruga i pojedinaca koji ulažu napore kako bi se zimska sezona u Gorskom kotaru koliko toliko održala.

Novca nema dovoljno niti za čiščenje cesta, a nogostupi su prekriveni snježnim zidovima. I posvuda se vide zidovi snijega i po metar visine, a na samom skijalištu nedostaje snijega. Kada bi se samo mogao prebaciti s nogostupa na skijalište svi bi bili zadovoljni i oni kojima snijeg smeta na prilazima kuća i oni kojima snijeg nedostaje na skijalištima i sanjkalištima.

Posjetili smo Mrkopalj i  Čelimbašu i provjerili kakvo je stanje na sanjkalištu i skijalištu. Pogledajte i sami na slikama, 5. veljače 2023.

Sanjkalište se taman zatvorilo jer prošlo je 16:00 sati, ali malobrojni sanjkaši i dalje su uživali u igri na snijegu bez obzira što pokretna traka više nije radila. Skijaša nema jer skijalište je zatvoreno. Snijeg lagano pucketa pod nogama i sve se čini idealno, utabano osim činjenice da skijalište ne radi. Dalo bi se to sredit baš kao sanjkalište u Delnicama koje je ekspresno od večeri do jutra popravljeno ili skijalište u Ogulinu na koje su snijeg s gradskih nogostupa donijeli na skijalište samo da bi mali polaznici mogli dovršili svoju ski školu.

Za sada, do daljnjega, skijalište Čelimbaša ne radi, a nogostupi i prilazi kućama su prekriveni snijegom. 

Pogledajte video kako su u Ogulinu snijeg s ulica donosili na skijalište : Ništa nije nemoguće | Facebook