Znate li zašto slavimo Valentinovo?

Danas slavimo Valentinovo. Možda će neki smatrati da nemaju razloga za slavlje jer nisu zaljubljeni. Valentinovo nije samo praznik zaljubljenih. Valentinovom se obilježava ljubav općenito.

Više je teorija o danu koji slavimo. Neke su religije mjesec veljaču smatrale mjesecom braka i ljubavi jer su se tada najviše vjenčavali.

Prema drugoj teoriji, Sveti Valentin je bio iscjelitelj, zaštitnik zdravlja.

Ili mladić koji je čekao pogubljenje, a zaljubio se u čuvarevu kćer.

Legenda kaže i da je car Klaudije zabranio vjenčanje rimskim vojnicima. Bilo je to u 3. stoljeću u Rimu. Svećenik Valentin se nije obazirao na carevu zabranu. Nastavio je vjenčavati rimske vojnike što je platio životom. 14. veljače odrubljena mu je glava. Proglašen je svecem. Nakon nekog vremena 14. veljače je obilježen kao Dan svetog Valentina.

Puno je simbola ljubavi. Od crvenog srca, ruže, Amora ili Kupida do vjenčanog prstena. Prema vjerovanjima starih Egipčana, ljubavna vena prolazi kroz četvrti prst na lijevoj ruci sve do srca. Zato se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci.

Ljubav treba njegovati svaki dan. Slaviti ljubavi u čast. Osvijestiti njezino značenje. Ljubav nije samo veza između dvoje zaljubljenih, ljubav je svakodnevno prisutna u našim odnosima s okolinom, bližnjima, prirodom i životinjama. Ljubav je u zraku i zato slavimo Valentinovo 🙂 ❤