Goranski Cukrac razveselio zagrebačke školarce

Goranski Cukrac, dijalektalni književni festival za djecu, u sklopu projekta Goranski Cukrac u gostima: Zagreb, održao je 8 književnih susreta sa zagrebačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Pokrovitelj zagrebačkih susreta, koji su se događali od 23. do 30. rujna, je  Grad Zagreb, u sklopu programa javnih potreba u kulturi grada Zagreba.

GORANSKI CUKRAC U GOSTIMA: ZAGREB

Goranski Cukrac u gostima: Zagreb održao se je na 3 lokacije, u suradnji sa Knjižnicom Tina Ujevića, Knjižnicom Prečko te Knjižnicom Kustošija. Održano je ukupno 8 susreta u kojima je sudjelovalo 5 zagrebačkih škola (4 osnovne i 1 srednja).

Druženje je započelo sa 2 razreda četvrtaša iz OŠ Kralja Tomislava i 1 razredom sedmaša iz OŠ Julija Klovića u Knjižnici Tina Ujevića, nastavilo se u Knjižnici Prečko, opet sa 2 četvrta razreda OŠ Prečko , a završilo u Knjižnici Kustošija, najprije s maturantima Srednje upravne škole, a zatim sa 2 sedma razreda OŠ Kustošija. Susreti su bili puni radoznalosti i pozitivne energije, ali i čuđenja na raznolikost i maštovitost goranskih dijalekata. Cilj projekta je upoznati zagrebačke školarce sa bogatstvom goranskih govora, ali ih i potaknuti na istraživanje i umjetničko izražavanje na govoru kraja u kojem žive. Susret je koncipiran tako da bude dinamičan, maštovit i poticajan, u njemu se izmjenjuju dijalektalna poezija iz usta izvornih govornika, poticajni razgovor i dijalektalni kviz, koji se pokazao kao pun pogodak, bez obzira na dob publike. 

„U sve većoj anglizaciji svakodnevnog govora mladih treba iskoristiti svaku priliku za jezičnu igru na materinjem jeziku i za poticaj mladima na učenje, istraživanje i kreativno izražavanje na materinjem jeziku i dijalektima, i možda najvažnije, za razvoj ljubavi prema njemu. Jer će ta ljubav, bez obzira na trenutnu akciju, ostati upisana u tkivu tih generacija i biti zalog za prenošenje te svijesti na sljedeće generacije, koje će tek doći iza njih.“

Natalija Mitrić, autorica projekta

OŠ Kralja Tomislava
OŠ Prečko

Sa zagrebačkim školarcima družili su se Davor Grgurić, književnik, glazbenik, novinar Radija Gorski kotar (dijalektalna emisija Radio Žrjoafka) i izvorni govornik delničkog i lokvarskog

idioma i Natalija Mitrić, književnica za djecu, voditeljica Fabulusa, organizatorica dječjih književnih festivala i izvorna govornica brodmoravičkog govora Gorskog kotara.

REAKCIJE SUDIONIKA

„Uz pomoć ovog zabavnog i poučnog festivala upoznali smo dijalekte Gorskog kotara, a sve je okrunjeno zabavnim kvizom i slatkim nagradama. Naši četvrtaši su uživali!“

 OŠ Prečko

„U veseloj i opuštenoj atmosferi kroz dijalektalnu poeziju djeca su osjetila kako zvuči dijalektalna riječ iz usta izvornog govornika. Na kraju je slijedio kviz čiji je cilj bio da kroz svoje dosadašnje iskustvo s dijalektima pokušaju pogoditi značenje različitih riječi. Odlično smo se zabavili. Za najspretnije su slijedile i slatke nagrade jer cukrac je na goranskom dijalektu upravo to – bombon, slatkiš.“

Knjižnica Kustošija

OŠ Kustošija
SŠ Upravna škola Zagreb
O GORANSKOM CUKRACU

Goranski Cukrac dijalektalni je književni festival za djecu kojem je cilj njegovanje dijalekata i umjetničkog izražavanja na dijalektima među djecom i mladima. Održava se od 2022. godine, a prošle godine počeo je putovati po Hrvatskoj. Do sada je gostovao u Zagrebu (2023.), Zaboku i Zaprešiću (2024.), a grad Zagreb pokrovitelj je 8 zagrebačkih susreta u rujnu 2024.  Organizator festivala je Fabulus – udruga za promicanje priče.

Goranski Cukrac stalno raste, u velikoj mjeri na pozitivnoj energiji i prihvaćanju ideje od svih sudionika. Ovogodišnji Goranski Cukrac okupio je preko 1400 djece i mladih iz 17 goranskih osnovnih i 1 srednje škole, te osnovnoškolce i srednjoškolce 8 škola iz Zaboka, Zaprešića i Zagreba. Iznjedrio je i novi projekt (Ško)LICE DIJALEKTA, također namijenjen očuvanju i promociji dijalekata među djecom i mladima, u suradnji s osnovnim i srednjim školama iz cijele Hrvatske.

VIJEDNOST PROJEKTA

Hrvatski govori su nematerijalna kulturna baština našeg naroda. Republika Hrvatska je u srpnju 2005. ratificirala Konvenciju o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, prepoznala je važnost govora te je preko Ministarstva kulture odlučila zaštiti govore kao nacionalno kulturno dobro. Mjesne govore / skupine govora / dijalekte zaštićuje i stavlja na Nacionalnu listu nematerijalne baštine.

Bitno je da zajednica u širem smislu prepozna svoj govor(e) kao važan element hrvatskog identiteta i da ga nastoji prenijeti na mlađe generacije i tako očuvati njegov kontinuitet.

To je motiv organizacije ovog festivala. Prenošenje nasljeđa i osiguravanje kontinuiteta i jezične različitosti hrvatskog naroda.

Festival je na svoj put krenuo u Gorskom kotaru jer je organizatorica Natalija Mitrić porijeklom iz Gorskog kotara, iz brodmoravičkog kraja, i usprkos činjenici da već preko 30 godina živi u Zagrebu, aktivno govori i piše na dijalektu. I želja joj je djecu učiniti ponosnom što govore na dijalektu i ponosnom što ga imaju priliku predstaviti drugima.

„Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš. Želimo da im usta budu puna tih „slatkiša od riječi“ koje su popili s majčinom mlijekom, da ih slatko i ushićeno prevrću po ustima i poklanjaju.

Gorski kotar će uvijek ostati baza festivala, ali ćemo u narednim godinama tražiti različite načine povezivanja i umrežavanja sa svim hrvatskim dijalektima i njihovim govornicima, što je već započeto s gostovanjima dijalektalnih književnika iz drugih krajeva Hrvatske i s projektom ŠkoLICE DIJALEKTA.

Jer različitosti nas čine posebnima a njihovo poznavanje bližima.

Čini se da smo prvi hrvatski dijalektalni književni festival namijenjen isključivo djeci.

A usmjeravanje na djecu, u ovom kontekstu, čini nam se jako važnom, i dugoročno korisnom, misijom.“

Natalija Mitrić, organizatorica Goranskog Cukraca

Podijeli s prijateljima