Jeste li znali?

Niz zanimljivih činjenica o Gorskom kotaru koje otkrivaju prošlost i sadašnjost ovoga kraja.

…da je u Ravnoj Gori, 15. studenog 1922. uvedena električna rasvjeta.

Izvor Kupe (Gorski kotar): najdulja rijeka čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj

… da Gorski kotar slavi rođendan 7. studenog zato što je 7. studenog 1778.g. odlukom carice Marije Terezije, formiran Processus montanus ili Gorski kotar.

… da je gradnja crkve svete Terezije Avilske, u Ravnoj Gori počela 1770. g., a završena je 1774. g. uz pomoć carice Marije Terezije.

… da je Petar Klepac, rođen u 18. st u Malom Lugu, simbol: hrabrosti, snage, otpornosti i plemenitosti.

… da je ravnogorac, Branimir Marković bio fizičar i znanstvenik, a njegovo ime nose: OŠ u Ravnoj Gori, ulica u Ravnoj Gori i ulica u Rijeci.

… da je Kula na Bjelolasici najviši planinski vrh u Gorskom kotaru, visok 1533 m. Izvor: https://www.hps.hr/info/najvisi-vrhovi/

… da je goranski medun postao 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.

… da je Ski klub “Rudnik” u Tršću imao vlastiti skijaški poligon s vučnicom, rasvjetom za noćno skijanje i sistemom za umjetno zasnježivanje pokraj “Brvnare” Tršće. Danas se tamo nalazi sanjkalište.

… da je Vrbovsko 1765. g. izdvojeno iz Vojne krajine, a 1785. proglašeno kraljevskim povlaštenim trgovištem te je dobilo gradski magistrat i sud.

… da Gorski kotar ima 19 032 stanovnika (popis 2021.), a ukupna površina Gorskog kotara iznosi 1.275,57 km².

Izvor: https://gorskikotar.hr/spilje/

… da je u spilji Bukovac (na području Općine Mrkopalj) pronađen šiljak od jelenjeg roga, spaljene životinjske kosti i ostaci ognjišta što upućuje na tragove pračovjeka.

Crkva sv. Antona Padovanskog u Fužinama najveći je sakralni objekt u Gorskom kotaru

… da se Fužine prvi puta spominju 1648. godine u pismu tajnika frankopanskog kneza, koji bilježi svoj put od Trsata preko Fužina do Severina.

Autor slike: Mihaela Majnarić Štimac, učiteljica povijesti, Osnovna škola Skrad

… da je najstarije goransko naselje Gerovo, prvi puta se spominje 1028. g., slijede Brod Moravice iz 1260. g., a u 15. st. se spominju: Lukovdol, Gomirje, Lič, Mrkopalj, Delnice, Lokve, Moravice, Brod na Kupi, Vrbovsko i Severin na Kupi, dok su najmlađa goranska naselja Čabar, Fužine i Skrad, prvi puta spomenuta tek sredinom 17. st.

… da je Janet Majnarich (1922-2011.), kanađanka, goranskog podrjetla, u oporuci ostavila Gradu Delnice značajnu svotu novca za obnovu grada, a gradska knjižnica, koja je, između ostalog, financirana tim novcima, nosi ime svoje dobrotvorke.

… da su prvo ime Gorskom kotaru dali Rimljani, a nazvali su ga Hortus Diabolicus (Đavolji vrt).

…da kroz Staru Sušicu prolazi središnji meridijan srednjoeuropskog vremenskog pojasa geografske duljine 15° E.

… da se u park šumi Golubinjak nalazi divovska jela – “Kraljica šume”, stara više od 250 godina, visoka preko 35m i široka oko 140 cm.

…da je u Staroj Sušici nekada postojala staklana u kojoj su radili doseljenici iz Češke.

…da je najviša izmjerena visina snijega, od kada postoji mjerenje, 322 cm, a izmjerena je 21.3.2013. na Zavižanu, a u Gorskom kotaru rekord drži Mrkopalj, 205 cm, izmjereno 2.3.2018. DHMZ

… da je željeznička pruga Rijeka – Karlovac otvorena 23. listopada 1873. g., a dionica kroz Gorski kotar bila je najteža za izgradnju.

… da je Begovo Razdolje jedino naseljeno mjesto u Hrvatskoj iznad tisuću metara (1078 m).

Izvor: https://gorskikotar.hr/spilje/

… da je Hajdova hiža (na području Grada Delnice) najveća spilja u Gorskom kotaru, ali zbog teškog pristupa dostupna je samo speleolozima.

… da su Delnice najviši grad u Hrvatskoj.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ZeleniVirGorskiKotar.jpg#/media/Datoteka:ZeleniVirGorskiKotar.jpg

… da je današnje mjesto Skrad nastalo 12. lipnja 1694. g. kada je osam kmetova dobilo od vlastelinstva u Brodu na Kupi, zemlju i osnovalo naselje Skrad.

Autor Croq - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20739415

… da je prvu topionicu željeza na hrvatskom tlu pokrenuo  Petar IV. Zrinski u Čabru, izgradivši 1651. peć za taljenje, ljevaonicu i kovačnicu.

… da se u selu Gornji Kuti (Brod Moravice) nalazi najmanja knjižnica i čitaonica u Hrvatskoj.

Podijeli s prijateljima