Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca, pokazna vježba u Staroj Sušici

Danas, 4. svibnja, obilježava se dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Svim vatrogascima želimo sretan njihov dan i da imaju što manje posla.

Sv. Florijana smatraju svojim zaštitnikom vatrogasci, dimnjačari, bačvari, vojnici, ratnici, sapunari. Zazivaju ga u pomoć u opasnostima od požara, u olujama, protiv neplodnosti polja i u opasnostima od poplava, a najpoznatiji je kao zaštitnik vatrogasaca.

U petak, 3. svibnja 2024., na Markovom trgu u Zagrebu održani su prosvjedi vatrogasaca. Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, organizirala je prosvjed zbog neodgovarajućeg vrednovanja vatrogasaca. 

Prosvjedom su, po najavi, izvršili pritisak na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte kojima bi se riješio status profesionalnih vatrogasaca i koja nema definiranu i jasnu viziju prijeko potrebne nacionalne strategije za razvoj vatrogastva u RH. Pozvali su i Vladu RH da u novom sazivu osigura trajno, dostatno i ujednačeno financiranje decentralizirane funkcije vatrogastva te donese potrebne akte na koje je obvezuje Zakon o vatrogastvu kako bi svaki profesionalni vatrogasac u Hrvatskoj imao zajamčena primanja koja bi odgovarajuće vrednovala njegov rad. (Izvor: nsz.hr)

Svim vatrogascima, još jednom čestitamo njihov dan, u želji da se izbore za svoja prava koja im pripadaju!

Ako se nađete u blizini Ravne Gore i Stare Sušice, u nedjelju, 5. svibnja 2024., pogledajte pokaznu vježbu vatrogasaca iz ovoga kraja 🙂

Podijeli s prijateljima