Zrinsko Frankopanski festival Čabar – 372. obljetnica Dvorca Zrinski

Poštovani svi,
čast nam je, u organizaciji Grada Čabra i KTD-a Čabar pozvati vas na treći po redu Zrinsko-Frankopanski festival (Dan Dvorca Zrinski), koji će se održati ove subote, 14.10.2023. u Čabru, a čime se obilježava 372. obljetnica postojanja Dvorca.
Program započinje u subotu, od 12:00 sati, sajmom OPG-ova u dvorištu Dvorca Zrinski te zabavnim sadržajem za djecu. Na školskom igralištu u Čabru održati će se promocija tradicionalnih viteških vrijednosti i vještina s radionicama za djecu od strane Udruge Ordo Sancti Viti te raznim sadržajima za djecu i odrasle koji vas očekuju ukoliko dođete. 🙂
Svečani dio programa s povijesnim mimohodom kroz centar Čabra započinje u 17:00h povorkom u kojoj sudjeluju:
– Frankopanska straža (Praesidio Frangipanis),
– Kuburaši (Udruga Prva kubura Višnjica),
– Limena glazba (Puhački orkestar Grada Čabra)
– Čabarske mažoretkinje
– Građanska pratnja (građani odjeveni u srednjovjekovnu odjeću)
Povorka kreće od Doma kulture u Čabru, a završava u dvorištu Dvorca Zrinski gdje će se održati svečani proglas i nastavak programa, a tijekom mimohoda jedna od atrakcija biti će pucanje iz topa te performans kuburaša koji će stajati na trgu kralja Tomislava te pucnjem iz kubura pozdraviti stražu i sudionike mimohoda dok budu prolazili.
 
Sajam domaćih OPGova trajati će do 18:00 sati gdje će posjetitelji pronaći autohtone čabarske proizvode, a prijaviti se još uvijek mogu svi OPGovi i izvan Grada Čabra, zaključno s datumom 13.10.2023.
Nakon mimohoda i sajma OPGova, slijedi nastup grupe “Kožne jakne” s početkom u 18:00 sati koji će vas zabavljati cijelu subotnju večer.
Također, s početkom u 14:00-18:00 sati Gradsko društvo Crvenog križa Čabar, provoditi će akciju “Solidarnost na djelu” kojom će se prikupljati sredstva za najpotrebitije.
Pored navedenog, šank u organizaciji KTD-a u ponudi će imati razna pića. Svi posjetitelji moći će se i okrijepiti porcijom kotlića koji će se dijeliti u večernjim satima.
 
P.S. Za Dan Dvorca Zrinski u subotu na snagu stupa srednjovjekovni “dress code”: poželjno je da što više posjetitelja budu odjeveni u odjeću karakterističnu za srednji vijek kako bi smo se svi zajedno na taj jedan dan vratili u ono doba i doživjeli Dan Dvorca u duhu 17.og stoljeća. 🙂
Napomena: Molimo građane da od 16-18 sati ne parkiraju svoja vozila na dionici od Doma kulture do Osnovne škole kroz centar Čabra.
 
Grad Čabar
Podijeli s prijateljima