Centar “Velike zvijeri” u Staroj Sušici

U Staroj Sušici, pokraj frankopanskog dvorca i blizu crkvice Sv. Antuna Padovanskog, smješten je Centar za posjetitelje Velike zvijeri. Centar je ove godine u finalu za najbolji županijski projekt EU. Glasanje je završeno 20. rujna 2023. 

U Centru možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Multimedijalni izložbeni postav o velikim zvijerima; vuku, risu i medvjedu poučit će vas o životu velikih zvijeri, ali i obogatiti vaše znanje o prirodi i šumskom krajoliku.

Radno vrijeme Centra

01.01. – 31.03. / 15.10. – 31.12. – od 10 do 14 h

01.04. – 30.06. / 01.09. – 14.10. –  od 10 do 16 h

01.07. – 31.08. – od 10 do 18 h

Od 01.05. do 31.08. Centar je otvoren za posjetitelje sve dane u tjednu, a tijekom ostalih mjeseci otvoren je sve dane osim ponedjeljka.

Centar je zatvoren za vrijeme sljedećih blagdana i praznika:

1.1. – Nova godina
Uskrs
1.11. – Svi sveti
24.,25., i 26.12. – Badnjak, Božić i Sveti Stjepan

Cijena ulaznice za odrasle (individualni dolazak) je 5,00 € (37,67 kn), a za djecu od 7 do 14 godina je 2,50 € (18,84 kn). (plaćanje: gotovina, euri – u Centru).

Grupne posjete moraju se najaviti. Zadnji ulazak u Centar moguć je najkasnije pola sata prije zatvaranja.

Izmjene radnog vremena i cjenika provjerite ovdje: Informacije | Centar Velike Zvijeri (centar-velikezvijeri.eu)

Zašto su velike zvijeri važne?

(izvor: WWF Adria)

“Svojim lovačkim navikama, vukovi pomažu regulirati populacije biljojeda. Omiljena su im hrana jeleni i srne, ali u njihovu nedostatku love i druge životinje poput divljih svinja i zečeva. Vukovi znaju prepoznati oslabljenu ili bolesnu životinju koju će lakše uloviti od one zdrave i u naponu snage. Time vukovi vrše prirodnu selekciju što pridonosi stabilnosti cijelog ekosustava. Još jedna važna uloga vuka je i smanjivanje širenja bolesti koje prenose neke životinje.

Risovi su iznimno oprezne i uglavnom noćne životinje stoga ih je vrlo teško susresti. Kao i druge velike zvijeri, risovi igraju važnu ulogu u kontroli male i srednje divljači poput srna ili divokoza. Ako je divljači malo, hrane se i manjim plijenom poput zečeva i lisica.
Kada u šumama živi zdrava populacija risova možemo biti sigurni da su nam šume očuvane i cjelovite!
 
Smeđi medvjedi imaju važnu ulogu u našim šumama: zahtijevaju velika staništa i važan su pokazatelj statusa drugih divljih vrsta! Iako se ubrajaju u mesojede, medvjedi su zapravo svejedi, a u praksi uglavnom biljojedi. Dok se hrane voćem, divljim bobicama, sjemenkama i orašastim plodovima, postaju pravi „vrtlari” prirode – rasipanjem sjemena doprinose bogatstvu i genetskoj raznolikosti biljnih vrsta.
Svojim prisustvom u šumi podržavaju zdravlje šumskog ekosustava od čega svi imamo koristi: od čistog zraka i ljekovitih biljaka do bobica i šumskih područja za rekreaciju i opuštanje!”
 

Ne zaboravite, svi smo mi povezani!!!

Podijeli s prijateljima