Optički internet – RUNE u Gorskom kotaru

Stanovnici Gorskog kotara imaju mogućnost uvođenja optičkog interneta – RUNE.

“Projekt RUNE koji u Sloveniji provodi RUNE Enia doo, a u dijelovima Hrvatske i RUNE Crow doo, planiran je s ciljem pružanja ultrabrze širokopojasne optičke infrastrukture svim korisnicima u ruralnim područjima u Sloveniji i dijelovima Hrvatske. 

Početkom prosinca 2019. projekt RUNE dobio je nagradu Europske komisije za širokopojasnu mrežu kao najbolji projekt u kategoriji.” Izvor: https://www.ruralnetwork.eu

RUNE su dostupne u mnogim goranskim mjestima, ali je potrebno provjeriti dostupnost na točnoj lokaciji i zatražiti priključak.

Provjera dostupnosti: RUNE Rural Network Project

Priključak na RUNE  plaća se jednokratno u iznosu od 99.54 EUR – 750,00 kn, a nakon toga sami odabirete internet providera – operatora/pružatelja usluga  i ugovarate mjesečne tarife za internet.  Prije odabira operatora/pružatelja usluga , PROVJERITE tko su ugovoreni RUNE provideri – operatori/pružatelji usluga,  jer ukoliko dođe do kvara, najsigurniji ste ako imate ugovor s providerima – operatorima/pružateljima usluga  koji su potpisali ugovor s RUNE-ama: https://www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-operatori-u-rune-projektu/

Ukoliko imate ugovornu obvezu s nekim operatorom/pružateljem usluga  prije uvođenja RUNE-a i želite ugovoriti novog operatora/pružatelja usluga  koji ima ugovor s RUNE-ama, provjerite kakve su vaše obveze prema trenutnom operatoru/pružatelju usluga  ili pričekajte istek ugovorne obveze prije odabira novog.

Naš odabir operatora/pružatelja usluga je bila firma Airnet, a brzina 200/100 Mbps se pokazala kao najoptimalnija, za obitelji s djecom koja često koriste internet, 4K TV, Netflix itd. Ukoliko radite od kuće pomoću računala, navedena brzina je sasvim dovoljna za rad i zabavu. Ako ne koristite toliko internet, možete ugovoriti i manje brzine.

Više informacija na linku: Česta pitanja Archive • RUNE Rural Network Project

Podijeli s prijateljima