“Goranski cukrac” promotor goranskih dijalekata

Književni festival Goranski Cukrac promovira dijalekte i dijalektalnu književnost za djecu. Nedavno su posjetili i dvije škole u Zagrebu. Upoznali su zagrebačke osnovnoškolce s jezičnim bogatstvom Gorskog kotara. Družili su se sa šestašima OŠ Jure Kaštelana i OŠ Malešnica u Zagrebu. Poklonili su im Gorski kotar kroz dijalekt i dijalektalnu književnost. Davor Grgurić približio je zagrebačkim mališanima delnički i lokvarski govor, a Natalija Mitrić brodmoravički govor. 

Podsjetimo se…

8. ožujka 2023. održan je Međuškolski dijalektalni kviz.

U kvizu je sudjelovalo 12 goranskih osnovnih škola (Vrbovsko, Moravice, Severin na Kupi, Gomirje, Jablan, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Lokve, Mrkopalj, Fužine i Gerovo), a pobjednički tim činili su učenici Područne škole Ivana Gorana Kovačića, Severin na Kupi – Megy Muhar, Lana Luketić, Petra Lisac, Ivan Krajačić i Leon Maljevac. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Rudolfa Strohala Lokve u sastavu : Andrija Bolf, Frida Klobučar, Irina Čop i Tena Tonković, a treći je bio tim učenika  OŠ Brod Moravice  koji su činili Ines Legović, Paula Rački, Lukas Liker, Tia Šutej i Doris Crnković.

Natalija Mitrić, direktorica festivala i autorica kviza, ističe da je cilj kviza dobro se zabaviti i djecu potaknuti na istraživanje svog, ali i drugih goranskih dijalekata.

Nakon što je kviz završio za osnovnoškolce, preselio se na facebook Goranski Cukrac gdje su se 10tak dana do Uskrsa zabavljali s odraslima.  

Vrijedni čuvari goranskih dijalekata

Goranski Cukrac – dijalektalni književni festival za djecu u drugoj godini svoga postojanja širi svoje sadržaje i vremenski traje, s prekidima, gotovo cijelu 2023. godinu!

Počeo je još u prošloj godini, u studenom 2022., raspisivanjem 2 književna natječaja za goranske osnovnoškolce – Kajiku na goranskim idiomima i Zamračena (blackout) dijalektalna poezija. Natječaji su završili u siječnju, a rezultati su objavljeni na službenoj facebook stranici festivala Goranski Cukrac.

U travnju 2023. goranski osnovnoškolci družili su se s goranskim autorima: Zlatkom Pochobradsky, Davorom Grgurić i Natalijom Mitrić te po prvi puta i gošćom izvan goranskog dijalektalnog kruga Tatjanom Pokrajac Papucci koja je predstavila svoju istarsku čakavštinu. Obišli su Lokve, Delnice, Gerovo, Čabar, Fužine i Mrkopalj a čak 12 škola sudjelovalo je u online susretu sa Zlatom Bujan Kovačević.

Tijekom godine, na svim aktivnostima Goranskog Cukraca 2023. sudjelovalo je preko 800 djece iz svih goranskih škola i gostujuće škole iz Kostrene, a onda su se toj brojci priključili i zagrebački osnovnoškolci.

Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je Goranski Cukrac i on se ove godine održao pod njihovim pokroviteljstvom. Medijski pokrovitelji Goranskog Cukraca i ove su godine Novi list i Radio Gorski kotar.

Krenule su prirpeme za Goranski Cukrac 2024. i vrijedni čuvari goranskih dijalekata već su počeli smišljati nove sadržaje.

Podijeli s prijateljima