Jeste li znali da je u Staroj Sušici nekada postojala staklana?

Stara Sušica se odnedavno, osim dvorcem, Poljoprivrednim centrom i Centrom za velike zvijeri, može pohvaliti i Frankopanskom šetnicom! Riječ je o uređenom parku uz jezero Stara Sušica, savršenom za boravak u prirodi. Baš tu, u blizini šetnice, godine 1764. po nalogu tadašnje carice Marije Terezije, u Staroj Sušici s radom je počela velika staklarna, jedna od prvih u Hrvatskoj, a uzvodno od nje, puno godina kasnije, uz potok, bila je i pilana  koja je već početkom 20. stoljeća imala električnu struju pa je dvorac opskrbljivala električnom energijom.

Da bi se staklo uopće moglo proizvoditi u Gorskom kotaru, trebali su zanatlije i znalci koji to umiju raditi pa je Marija Terezija prema Staroj Sušici uputila majstore iz Češke koji su u Staru Sušicu prispjeli sa svojim obiteljima. 74 muškarca i 71 ženu vodio je majstor Anton Holub, a marljivi Česi od te su godine ne samo pokrenuli proizvodnju stakla, već u Gorski kotar donijeli običaje, navade i tradiciju Čeha.

U staklarni je tada bilo zaposleno pedesetak ljudi, a dio njih ostao je u Ravnoj Gori i nakon što je, pedeset godina kasnije, staklana prestala s radom. Češka prezimena koja su se zadržala u ravnogorskom području su Brelih, Kratofil, Leš i Sveticki.

Podijeli s prijateljima