Paljenje svijeća uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 

Brojni gorani obilježiti će Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća i molitvom. Neki od njih su:

U organizaciji Općine Ravna Gora, u Ravnoj Gori, paljenje svijeća uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održano je u petak, 17. studenog 2023. godine u 18:00 h kod murala posvećenog gradu heroja – Vukovaru, u prisustvu brojnih stanovnika Općine Ravna Gora, članova udruga kao i pripadnika HVIDRA- e Gorski kotar.

Dana, 17. studenog 2023. godine David Bregovac, načelnik Općine Fužine, Valentin Crljenko, predsjednik Općinskog vijeća, Slavko Starčević vijećnik Općinskog vijeća Općine Fužine s Jasnom Štimac, ravnateljicom Osnovne škole Ivanka Trohar i učiteljima i polaznicima Osnovne škole dostojanstveno su obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća na Noršićevom trgu u Fužinama. Mia Miloš, učenica osmog razreda Osnovne škole, ujedno je pročitala prigodni tekst, a Marta Kozelički, također prigodnu pjesmu Anke Birkić „Krhotine djetinjstva“.

U Mrkoplju će na Dan sjećanja u 17:30 h biti sv. Misa u svetištu Gospe Žalosne, u 18:11 h je procesija, a u 18:15 h polaganje svijeća kod jarbola.

Grad Delnice pozvao je sve građane da se pridruže mimohodu kojim je u petak, 17. studenog 2023. godine, u Delnicama, odana počast žrtvama Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje, svetom misom u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u 10:30 sati te formiranjem kolone sjećanja s početkom u 12:00 sati ispred crkve te nakon formiranja kolone krenulo se do murala koji se nalazi u ulici Ante Starčevića u Delnicama.

U subotu, 18. studenog Župa Skrad u suradnji s Općinom obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Pridružite se u crkvi sv. Antuna Padovanskog od 09.00 sati.
 
 
Siniša Glavašević – novinar Hrvatskog radio Vukovara (4.11.1960. – 20.11.1991.)

“…Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?”, stoji u “Priči o gradu” Siniše Glavaševića.

Ravna Gora, 17.11.2023.
Mrkopalj, 18.11.2023.
Foto: Zoran Majnarić, Delnice 17.11.2023.
Podijeli s prijateljima