Uskršnji koncert Giovanni Battista Pergolesi u crkvi Sv. Terezije Avilske u Ravnoj Gori, 29.03.2024. u 18:00 sati. Ulaz je slobodan.
 
U povijesti glazbe Giovanni Battista Pergolesi (1710. – 1736.) je najmlađi skladatelj s tragičnom sudbinom. Umro je u dobi od 26 godina. Glazbena ostavština od svega 10 godina stvaralaštva je impresivna. Slavu je stekao komičnim operama za napuljska kazališta i velikim brojem vokalnih i instrumentalnih djela (oratoria, kantata, misa, moteta) za solo instrumente i ansamble. Mnogi istraživači vjeruju da bi Pergolesijeva darovitost u glazbi nadmašila čak i genijalnost Mozarta ili Bacha, da je živio malo duže, piše John Henken.
 
U Kapucinskom samostanu je skladao kantatu Stabat Mater koja je njegovo posljednje djelo. Kantata je postigla veliku popularnost nakon njegove smrti. Jean-Jacques Rousseau pohvalio je uvodni stavak kao „najsavršeniji i najdirljiviji duet koji dolazi iz pera bilo kojeg skladatelja“. U glazbi Stabat Mater nema žalosti – samo nada, poniznost i najveća ljubav za cijelo čovječanstvo.
 
Nastupaju: Kristina Kolar, sopran; Goranka Tuhtan, mezzosopran; Ivana Vrban, klavir
 
Organizatori: Općini Ravna Gora, TIC Ravna Gora i Župa Sv. Terezije Avilske
Podijeli s prijateljima