Javorova kosa i Božji studenac

Planinarenje Ravna Gora

Javorova kosa je dobro poznata planinarima. Oni koji to tek žele postati ili samo žele saznati gdje je, nalazi se na N 45° 23′ 12.0” E 14° 57′ 6.0”. Postoji nekoliko puteva koji vode do Javorove kose, ali je najlakši prilaz iz same Ravne Gore. Iz središta mjesta ide se ravno ulicom Ivana Gorana Kovačića i oko 100 m nakon crkve skrene se lijevo, uzbrdo, ulicom Vrh. Negdje pri vrhu ulice kod skretanja počinje kolni put, a putokaz usmjerava šetače da opet skrenu uzbrdo prema livadi. Ukoliko ne skrenete, okolnim putem završit ćete u Staroj Sušici.

Nakon što ste skrenuli, putokazi vode prema vrhu i planinarskoj kući. Priroda je ovdje predivna, ali vidi se samo livada. Ukoliko se spustite nekih 6 minuta nizbrdo ispod planinarske kućice, doći ćete do Božjeg studenca. Legenda kaže da je to ljekoviti izvor i popravlja vid. Na drugoj strani je izgrađena 13 metara visoka željezna razgledna piramida s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli Gorski kotar i seže sve do Slovenije. Penjanje na razglednu piramidu je vrlo zanimljivo iskustvo. Sigurna sam da se neće tako lako srušiti, ali osjećaj ljuljanja je neizbježan 🙂

Spustiti se možete putem kojim ste došli ili na drugu stranu koja vodi prema školi. Ako imate iskustva, istražujte, ako nemate, obratite se onima koji dobro znaju taj kraj i mogu vam puno toga ispričati o njemu.

Podijeli s prijateljima