Obilježavanje stjecanja oznake izvornosti Goranskog meduna

U organizaciji Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ), u subotu, 22. travnja 2023. godine s početkom u 10:00 sati u prostoru Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Staroj Sušici (Karolinska cesta 87) održano je Centralno obilježavanje stjecanja oznake izvornosti Goranskog meduna.

U cilju promocije zaštite izvornosti nadaleko poznatog Goranskog meduna organizirana je prezentacija cijelog provedenog programa zaštite.

U ime Primorsko-goranske županije, obilježavanju je prisustvovao ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić.

Goranski medun postao 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

„Goranski medun“ je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 13. veljače 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. Postupak zaštite naziva „Goranski medun“ pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

„Goranski medun“ je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose. Medna rosa je slatki sok koji se u povoljnim uvjetima najčešće javlja na crnogoričnom (jela, smreka) i bjelogoričnom drveću (hrast, bukva, javor) te kojeg proizvode kukci, najčešće lisne i štitaste uši. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna.

Podijeli s prijateljima