Petar Klepac – div nadnaravnih moći

Nedavno je u emisiji „Potjera“ postavljeno pitanje: “Tko je u priči Slavka Mihalića rođen u zaselku Oskoruša, nadomak Stubice, u Hrvatskom zagorju?” Odgovor je bio Petrica Kerempuh, ali jedan od ponuđenih odgovora bilo je i ime legendarnog junaka, nadnaravne snage, Petra Klepca.

Lovac, Dean Kotiga, nije znao odgovor na postavljeno pitanje i ponudio je pogrešan odgovor, Petar Klepac. Na kraju je lovac objasnio da ne zna tko je Petar Klepac i našalio se da bi to mogao biti i „lijevi bek Lokomotive“.

I prije dvije godine u emisiji „Tko želi biti milijunaš?“ natjecateljica je odustala na pitanju: “Koji je grad zavičaj Petra Klepca, diva nadnaravnih moći?” Ponuđeni su bili odgovori: Buje, Lepoglava, Garešnica i Čabar.

A tko je bio Petar Klepac ?

Petar Klepac bio je goranski junak, a zanimljivu priču o njegovom životu, u svojoj knjizi, ispričao je Zlatko Pochobradsky: “Petar Klepac” – priča o legendarnom goranskom junaku.

Ukratko, prema legendama iz prve polovice 18. st, u Malom Lugu, pored Čabra, u siromašnoj obitelji, rođen je Petar Klepac. Zbog slabašne građe, ostali pastiri su ga zadirkivali i smišljali brojne smicalice. Jednoga dana, dok je čuvao ovce, Petar Klepac je ugledao vile dok spavaju u travi na suncu. Napravio im je zaklon od sunca i tako zaštitio njihovu bijelu put. Vile su mu zauzvrat ispunile najveću želju i podarile nadnaravnu snagu kojom je mogao čupati stabla iz korijena. Petar je snagu koristio kako bi pomagao i štitio nemoćne i tako je postao junak ovoga kraja.

Jednom je, kažu, devet potkova za redom rukama razlomio,…otjerao 10 Turaka na koje je naišao između Svete Gore i Hriba, a sa Svete Gore, golim je rukama donio 5 metara veliku gredu, kako bi svojoj majci napravio novu, lijepu kuću u Malom Lugu.

Po pričama mještana, kuća koju je izgradio, izgorjela je u II. svjetskom ratu, a na njenom mjestu danas se nalazi druga kuća. Ispred te kuće, u Malom Lugu, je veliki, drveni kip Petra Klepca, koji na ramenu nosi veliku gredu. Na pojasu ima zvonce kojim posjetitelji mogu dozvati za sebe malo snage i dobrote. Spomenik je napravio drvorezbar iz Gerova, Marijan Leš. Lokacija spomenika Petru Klepcu: Mali Lug (45.532 N, 14.656 E).

Prema drugoj legendi, nadnaravnu snagu mu je dala Majka Božja kojoj se molio na Svetoj Gori. Sveta Gora je svetište Majke Božje Karmelske i najpoznatije Marijino svetište u Gorskom kotaru.

Brojne su legende o njegovim djelima kroz koja je vremenom postao simbol: hrabrosti, snage, otpornosti i plemenitosti, vrline koje se pripisuju dobrim ljudima. Kako je živio i radio na granici između Slovenije i Hrvatske, slovenci ga smatraju svojim junakom.

Petar Klepac uvijek je ostao skroman, a svoju snagu je koristio za pomoć i zaštitu slabih, siromašnih i nesretnih, s ove ili one strane granice 🙂

Podijeli s prijateljima