Predstava “Čovjek koji se bojao zaspati” u Tršću

U subotu, 25. studenog 2023. u 19:30 sati, u Tršću gostuje predstava “Čovjek koji se bojao zaspati”.

Tema predstave je problem spavanja kao posljedica preopterećenosti koje društvo, ali i sam pojedinac, svaljuje na svoja leđa.

Stoljećima je umjetnost u ljudskom životu imala ulogu duhovnog nadograđivanja kroz kreativni rad na samom sebi u vidu pretakanja vlastitih misli i osjećaja u oblik umjetničkog djela, no u suvremeno doba umjetnički rad se također sve više pretvara u ROBU namijenjenu nekontroliranoj tržišnoj utakmici. Industrijsko multipliciranje umjetničkih djela dovodi do inflacije njihovih vrijednosti te se ona, u konačnici, ne razlikuju od objekata namijenjenih svakodnevnoj uporabi. Njihovim “štancanjem” nestaje individualna vrijednost pojedinog umjetničkog djela koje se tako utapa u moru mediokriteta.

Nastao iz kazališne tvornice Jacques Lecoqa, Bouffon se koristi ironijom i direktnim obraćanjem publici predstavljajući svojevrsno ogledalo društva, naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no ON za razliku od klauna, ne podliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama, prikazujući tako ljudsku nemogućnost opstanka u svijetu.

Predstava je nastala u koprodukciji Kotar teatra i Kazališta u Močvari, a donosi u Hrvatskoj nezastupljenu formu kazališnog Bouffona u obliku monodrame. Praizvedba teksta održana je u Delnicama 17. listopada, a zagrebačka premijera u klubu Močvara 24. studenoga 2019. godine. 

AUTORSKI TIM PREDSTAVE

Ideja, tekst, režija i izvedba: Matija Kezele
Dramaturgija: Mario Kovač
Scenografija: Matija Kezele, Damjan Kovač i Marko Burić
Kostimografija: Matija Kezele i Adriana Rajčić
Produkcija: Kotar teatar & Kazalište u Močvari
Tehnički voditelj: Kristian Moguš

Distribucija predstave u 2023.godine sufinancirana je sredstvima Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Podijeli s prijateljima