Svjetski dan lutkarstva 21.3.2024. u Delnicama

Hrvatski centar UNIMA 21. ožujka slavi Svjetski dan lutkarstva. Ove godine domaćini su Grad Delnice i Kotar teatar. Proslava je dio je programa prvog Kotar FESTić festivala Kotar teatra.

Kotar FESTić predstavlja festival koji će okupiti recentne lutkarske programe i programe kazališta za djecu i mlade u vidu suvremenih predstava, radionica i filmskih projekcija koji će pridonijeti prepoznavanju Gorskog kotara kao regije koja razvija sociološke i kreativne kompetencije najmlađih članova stanovništva. Lutkarstvo kao relativno nezastupljena i neistražena umjetnost na nacionalnom nivou ima dvostruku ulogu u društvu istovremeno odgajajući nove generacije u skladu Europskih vrijednosti i razvijajući kreativni aspekt socijalizacije publike uključene u društvene procese. U sklopu programa održat će se i predstavljanje umjetnika iz svijeta lutkarstva i kazališta za djecu i mlade te radionice namijenjene djeci, mladima te djelatnicima u odgojnim i obrazovnim ustanovama koji će steći znanja u lutkarskim tehnikama i njihovu primjenu u radu s djecom i mladima.

Također, treću godinu za redom Hrvatski centar UNIMA organizira Mrežu radionica koje će se osim u Delnicama, organizirati i u Varaždinu, Požegi, Koprivnici, Šolti, Dugopolju, Belajskim Poljicama, Juršićima, te u Mostaru (BIH). Educirani voditelji, članovi Udruge, održat će radionice izrade lutaka vodeći se ovogodišnjom temom „Klima“, te prenijeti djeci osnove rada s lutkom, odnosno demonstrirati osnove animacije. Radionice su likovno-kazališnog karaktera s tematikom očuvanja okoliša kao izvora inspiracije i imaginacije.

Uskoro počinje i 29. Lutkarsko proljeće koje će uljepšati ovaj važan dan za lutkarstvo. A u sklopu festivala, članica Gea Gojak, predstavlja međunarodni kazališni projekt “The Letter“.

Hrvatski centar UNIMA je krovna organizacija lutkarske umjetnosti i udruga koja okuplja lutkarske profesionalce s ciljem širenja, razvitka, i promocije lutkarske umjetnosti. Osnovan je 1992. godine.

Za svoje članove Centar djeluje kao informacijsko i komunikacijsko središte, izvješćuje članove o svim važnijim događanjima u lutkarskom stvaralaštvu u domovini i svijetu te vodi računa o prezentaciji hrvatskoga lutkarstva u svijetu. Prisutan je na svim hrvatskim festivalima, pomaže sve dobre inicijative koje promoviraju i unapređuju lutkarsku umjetnost. 

Hrvatsku poruku ove godine napisalo je umirovljeni glumac lutkar Đuro Roić. Poruka za Svjetski dan lutkarstva_Đuro Roić

Svjetsku poruku napisala je Ines Pašić, mostarska lutkarica i redateljica. Poruka za Svjetski dan lutkarstva_Ines Pašić

Više informacija o Hrvatskom centru UNIMA možete naći na internet adresi  https://unima.hr/

UNIMA I SVJETSKI DAN LUTKARSTVA – Na 18. svjetskom kongresu UNIMA-e u Magdeburgu 2000. godine odlučeno je da se započne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće UNIMA-e na svom sastanku u Atlanti odlučilo je da se Svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.

“Sada još govorimo da Svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva” (Zvonko Festini, bivši predsjednik Hrvatskog centra UNIMA).

Svjetski dan lutkarstva prvi puta u povijesti obilježen je 2003. godine u New Delhiju.

Podijeli s prijateljima