Trebaju li nam crvena upozorenja i poruke na mobitelima koje urlaju u vožnji, na sastancima i radnim mjestima

Zbog najave snijega i jakih udara vjetra, stanovnicima kritičnih županija tulili su mobiteli alarmantnim porukama opasnosti, dan prije najavljenog pogoršanja vremena. Uglavnom su uznemirili starije ljude koji su potom nazivali svoju djecu u panici i one koji se nisu u trenutku snašli i smireno pročitali da je riječ o dolasku prave zime koja se u prvom mjesecu godine i očekuje, s uobičajenih trideset centimetara snijega u Gorskom kotaru.

Zapravo, smireno čitanje poruke nije bilo moguće od silnog urlanja i tuljenja koje su mnogi što prije pokušali ugasiti pa nisu stigli niti pročitati o čemu se radi. Bit će da se neki informatičar zaigrao dok je podešavao način obavještavanja građana u izvanrednim situacijama.

Poruka nije bila namijenjena starijim ljudima koji ne izlaze iz kuće niti pojedincima koji putuju jedino od kuće do posla i obrnuto, već svima onima koji su planirali negdje otputovati na duži put, s upozorenjem, ako baš ne morate, nemojte putovati. Poruke su bile namijenjene svima onima koji će zapinjati u snijegu, vozila im se prevrtati od jačine vjetra po cesti i blokirati promet. Poruke su bile namijenjene svima onima koji će tražiti pomoć službi za spašavanje i svima onima koji će kritizirati zimske službe da ne rade svoj posao, dok pada 10 centimetara snijega, u sat vremena i nema te čarolije kojom bi se u tom trenutku ceste mogle očistiti „do nule“.

Na žalost i dalje će biti takvih kojima je mobitel jučer urlao s upozorenjem o vremenskih neprilikama, a oni će danas mirno sjesti u auto i možda negdje zapeti u prometu s ljetnim gumama.

Ne krećite na put ako baš ne morate

Svi oni koji kreću na put misle da baš moraju tog dana otputovati jer su tako zacrtali u svojoj glavi. Neki zaista moraju, ali su iskusni u svojim nevremenskim vožnjama i spremni na sve situacije, ali mnogi su danas mogli odgoditi putovanje, ali ipak to neće učiniti. Vjerujem da ima i onih koji su danas planirali put i odgodili ga nakon alarmantne poruke o lošim vremenskim uvjetima. I zaista, ako ne morate, ne krećite na put. Sutra je novi dan i svako putovanje koje možete odgoditi, odgodite za sutra. Na A6 snijeg pada od Lučkog do Oštrovice, uz jake udare vjetra i maglu, vidljivost je smanjena. 

Trebaju li nam crvena upozorenja i poruke na mobitelima koje urlaju u vožnji, na sastancima i radnim mjestima? Ako će takve poruke spasiti nekome život i skratiti posao službama spašavanja, onda nam takve poruke trebaju, ali ne da urlaju zbog trideset centimetara snijega, jer ako ne daj bože dođe do nuklearnog rata, nitko se neće niti osvrnuti na crvenu, urlajuću poruku s mobitela jer će pomisliti da dolazi uobičajena zima u gorskim krajevima s trideset centimetara snijega. Stoga, poruke, da, čak i za vremenske neprilike, ali primjerenije upozorenjima kojima su namijenjene.

Poruke SMS-a, bez zvuka, samo skočni prozor u bijeloj boji primjereniji je za vremenske neprilike. Ove crvene, vrišteće, ostavite za stvarne katastrofe, do kojih se nadamo da neće doći, ali trebamo biti spremni da uvijek postoji mogućnost.

I stigla je prava zima, zabijelio se Gorski kotar, a već sutra, sve ceste će biti prohodne i čiste, bez padalina, u zimskom, sunčanom ugođaju, s temperaturnim minusima primjerenim za ovo doba godine u gorskim krajevima.

Ako ne znate kamo za vikend, eto prilike, dođite na snijeg u Gorski kotar, ali danas, ako je moguće, ostanite kod kuće 🙂

Podijeli s prijateljima