U Brvnari “Tršće” sve više aktivnosti i događanja

Kako je sve počelo

Davne 1952. godine, tadašnji učitelj u Tršću, Vladimir Takač, pokrenuo je ideju osnivanja Ski kluba “Rudnik” Tršće.  Klub je okupio mlade sportaše koji su kroz godine postigli mnogobrojne natjecateljske uspjehe uz podršku mještana, poduzetnika i lokalne vlasti. Klub je radio na popularizaciji skijanja i izgradnji skijaške infrastrukture. Posebnu brigu posvećivali su  najmlađim uzrastima i školi skijanja za djecu. Davne 1987. godine klub je bio tehnički organizator prvenstva Jugoslavije u veleslalomu za djevojčice i spustu za djevojčice i dječake. Ski klub “Rudnik” imao je vlastiti skijaški poligon s vučnicom, rasvjetom za noćno skijanje i sistemom za umjetno zasnježivanje pokraj “Brvnare” Tršće.

Tokom godina, klub se susretao s mnogobrojnim poteškoćama i naposljetku sve su aktivnosti zamrle. Da li je problem bio u gubitku entuzijazma, činjenici da je s godinama sve manje snijega u Gorskom kotaru, lošim i neodržavanim pristupnim cestama ili su se ljudi jednostavno umorili kucajući na vrata i tražeći financijsku podršku,… kako god, ali skijalište je zamrlo.

Ponovo je zaživjela “Brvnara” u Tršću

Današnji entuzijasti ponovo su aktivirali događanja u “Brvnari” Tršće i uložili veliki trud kako bi se baš na tom prostoru održale razne aktivnosti; od sanjkanja, skijaškog trčanja pa sve do raznih radionica, adventa, nastupa i dočeka nove godine. Prostor još uvijek odiše blagdanskim ukrasima, a sve je više posjetitelja koji uživaju u snježnim aktivnostima. Sanjkaška staza je uređena. Unutarnji prostor ima sanitarni čvor i prostor za sjedenje, a ispred “Brvnare” nalazi se štand kućica s ponudom napitaka. Ponuda hrane još nije osigurana pa se posjetiteljima predlaže da donesu sa sobom hranu, koju mogu konzumirati u toplom prostoru “Brvnare”. 

Pristupna cesta do Tršća preko Crnog Luga je očišćena od snijega, ali na žalost, uništena i puna zavoja. Nešto bolji pristup Tršću je preko Broda na Kupi i Čabra s obzirom da je prije par godina na toj dionici izgrađena nova cesta. Ako tražite miran kraj bez prevelike gužve i galame, prirodu u kojoj tišina govori svim jezicima, onda je ovo sanjkalište pravo mjesto za vas i neka vas ne obeshrabri nekoliko zavoja na putu.

Obnoviti stari sjaj

U samom mjestu Tršće nema puno aktivnosti. Na žalost, prije nekoliko godina zatvorio se hotel “Petrus” pod pritiskom dugova i hipoteka. Možda se jednoga dana nađe neki investitor koji bi imao volju obnoviti stari sjaj tom hotelu. Do tada smještaj možete potražiti u prekrasnim apartmanima, koji na putu do samog sanjkališta zadivljuju svojim pogledima. Trenutno se na pragovima apartmana nalaze mnogobrojni automobili. Posjetitelja ima iz raznih krajeva zemlje što budi nadu da je pravi trenutak povratka turističke ponude u ovome kraju.

Posjetili smo “Brvnaru” i uvjerili se u njezin “povratak”. Veliki je to korak i hvale vrijedan, ali bez financijske potpore, teško će se dalje razvijati. Ostaje nada da će ovi novi entuzijasti biti dovoljno uporni i kucati na vrata sve dok se jedna ne otvore i pruže im pomoć i financijsku podršku.

Izvor:

Brvnara Tršće – Kuća Djeda Božićnjaka | Cabar | Facebook

www.ski-klub-rudnik.hr

Podijeli s prijateljima