Za općine i gradove Gorskog kotara uručeni ugovori vrijednosti 4,3 milijuna eura

 

Gradovima i općinama s područja Gorskog kotara uručeni su ugovori iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije ovog goranskog kraja u iznosu od 4,3 milijuna eura kojim će se iz državnog proračuna u 80 postotnom iznosu financirati deset projekata razvoja turističke, poduzetničke i komunalne infrastrukture te uređenja sportskih objekata i kulturne baštine.

Ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, ugovore je danas u Delnicama uručio ministar Šime Erlić u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra Olega Butkovića i župana Zlatka Komadine.

„Drago mi je da smo se nakon otvaranja ceste DC403 našli u zelenom srcu Hrvatske radi uručenja ugovora koji će ovom kraju omogućiti daljnji razvoj. Iznimno smo specifična županija, imamo otoke, Liburniju, urbani dio oko Rijeke i Gorski kotar, koji je ujedno i ruralni i planinski, što otežava životne uvjete“, naveo je Komadina i pozvao premijera Plenkovića na revitalizaciju Zakona o Gorskom kotaru kako bi se ubrzao njegov razvoj i smanjila depopulacija te zatražio da se za ovaj kraj, za Gorane, napokon krene s poreznim olakšicama.

„PGŽ je formirala Fond za Gorski kotar i puno napravila s ulaganjima, od cestovne i gospodarske infrastrukture, do turističkih atrakcija poput Muzeja u Brodu na Kupi i Centra Velike zvijeri do Centra za poljoprivredu u Staroj Sušici, no zajednički ćemo napraviti još i više“, poručio je župan.

Premijer Plenković istaknuo je kako je ovim programom objedinjena pomoć ruralnim i manje naseljenim područjima u Hrvatskoj. Dodao je da je u ovom mandatu povećana pomoć Vlade ovom kraju koji na velikom području ima mali broj stanovnika, oko 21 tisuću. Izrazio je želju da ovakvi projekti podignu kvalitetu života te da se Gorski kotar razvija i kao turistička destinacija te da što više ljudi vidi prirodne ljepote ovog kraja.

Ministar Erlić naglasio je da je ovo je trajna mjera Vlade, dugoročan program s tendencijom rasta i razvoja. Naime, cilj Programa je ojačati konkurentnost ovog dijela Republike Hrvatske i potaknuti razvoj gospodarskih i društvenih aktivnosti kroz ulaganja u infrastrukturne projekte te tako postići održivi gospodarski razvoj, povećanje atraktivnosti prostora, poboljšanje kvalitete života i sprječavanje daljnjeg iseljavanja. Sredstva za provedbu Programa osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 7,1 milijuna eura kroz tri godine.

Izvor: Za općine i gradove Gorskog kotara uručeni ugovori vrijednosti 4,3 milijuna eura | Primorsko-goranska županija (pgz.hr)

Podijeli s prijateljima