Istine i zablude o Gorskom kotaru

Ljeto je. Odlučili ste dan provesti u Gorskom kotaru kako biste pobjegli od toplinskog vala. Stigli ste na jedno od goranskih odredišta. Sunce sija, temperatura je na suncu iznad 30°C. I dok brišete znoj sa čela, pitate se kako to da je u Gorskom kotaru tako vruće, a svi pričaju o „dašku svježine“ u goranskim krajevima. Ovo je prva zabluda o Gorskom kotaru. Kad zavlada toplinski val u cijeloj zemlji onda je i ovdje toplo na suncu. Možda ipak ne toliko koliko u ostalim krajevima zemlje, ali i ovdje, tih nekoliko dana, dnevne temperature prelaze 30°C. Kad padne noć, situacija je puno bolja od ostatka zemlje jer temperatura se spusti do nekih 16°C pa su noći ugodne za spavanje. Kuće se uglavnom ne uspiju zagrijati preko dana (osim stambenih potkrovlja) jer se noću rashlade pa je u zatvorenom prostoru preko dana, bez upotrebe klima uređaja, ugodnih 22-24°C čak i u vrijeme toplinskih valova. U hladu je također ugodno, a još ako dan provedete negdje u šumi, okruženi prirodnim hladom shvatit ćete kako je baš to način na koji se možete rashladiti. Stoga je upotreba klima uređaja u Gorskom kotaru rijetkost. Toplinski valovi traju samo nekoliko dana pa se rijetki odlučuju za nabavu rashladnih uređaja. Kad prođe toplinski val, tijekom dana uz more se temperature kreću između 30 – 35°C , a u Gorskom kotaru 24 – 29°C. Ima dana kad se temperature spuste ispod 10°C  pa ne čudi dim iz dimnjaka u večernjim satima kako bi se zagrijao unutarnji prostor. Osim za grijanje većina kućanstava koristi centralno grijanje na drva zbog tople vode (bojleri su spojeni na centralno grijanje) čime se smanjuju rate za struju pa se dim iz dimnjaka može vidjeti čak i za najtoplijih dana.

Nakon ljeta dolazi jesen

Odlučili ste vikend provesti u Gorskom kotaru. Imate ljetne gume jer zimske još nisu obavezne. S obzirom da još nije stigla zima nisu vam ni potrebne. Pa jesen je. U zabludi ste. Ako ne pratite vremensku prognozu usred jeseni može vam se dogoditi da dan u Gorskom kotaru provedete u kratkim rukavima, a ujutro kad se probudite  ugledate svoj automobil prekriven snijegom. Stoga se ovdje zimske gume ne koriste zbog zakona i obaveze već iz potrebe, a to znači da ih mnogi montiraju i prije nego što je zakon propisao.

Stiže zima i kreću zimske radosti

Pao je snijeg. Pozvani ste kod prijatelja u Gorski kotar, ali strahujete kako biste mogli ostati zatrpani u snijegu. Bojite se da je cesta prekrivena snijegom pa ćete se probijati kroz snježnu mećavu do njihove kuće. Ovo je još jedna zabluda o Gorskom kotaru jer se ovdje glavne ceste čiste čim počne padati snijeg, a posipati dan ranije. Osim toga, zadnjih nekoliko godina nije bilo velike količine snijega pa su ceste skoro uvijek prohodne i redovno održavane i ne događa se kao u primorju da je snijeg koji se najavljuje danima „iznenadio zimsku službu“.  Ako snijeg pada danima, moguće je da neke ceste nisu odmah prohodne jer čim se očiste padne novi snijeg. Ali ako je prošlo nekoliko dana od padalina, većina cesta je očišćena i prohodna kao i prilazi kućama.

Ceste su prohodne

Spremate saonice u auto, oblačite majicu duge rukave, preko nje još jednu i preko svega vuneni džemper i skafander. Obuvate debele čarape, za svaki slučaj još jedan par čarapa preko njih i rezervni stavljate u torbu zajedno s kapom, šalom i rukavicama. Sad ste već iskusni posjetitelj gorskih krajeva pa redovno pratite prognozu vremena. Na radiju ste čuli da je u gorskim krajevima temperatura MINUS 7°C. Ceste su očišćene. Imate zimske gume, lance, saonice, ali prvo ćete svratiti na topli čaj kod dragih prijatelja. Zvonite na goranska vrata, pojavljuje se domaćin u kratkim rukavima. Ulazite u njihov stan u kojem je barem 25°C i preznojavate se jer ste bili u zabludi da je u Gorskom kotaru hladno i treba se toplo obući. Goranske kuće zimi su uvijek tople, ponekad i pre tople. Ne zadržavate se previše jer vam je vruće i odlazite na sanjkanje. Nakon nekoliko spustova skinuli ste jednu majicu i džemper, izuli duple čarape jer ste se opet preznojili. Naravno, pa krećete se. Iako je na otvorenom temperatura ispod nule, ako nema vjetra, nije hladno. Ugodnije je nego u primorju gdje zbog bure na +10°C zima prodire do kostiju kroz dvije, tri majice i jaknu.

Nakon zime stiže proljeće

Stiže proljeće. Malo kasnije nego u ostalim krajevima zemlje, ali kad stigne pravo je vrijeme za planinarenje. Pozivate prijatelje da vam se pridruže, ali oni ne žele jer se boje da će ih napasti medvjedi, vukovi i divlje svinje. Ovo je još jedna zabluda jer vam se u današnje vrijeme može dogoditi da vas divlja svinja napadne u centru Zagreba, a medvjedi se spuštaju sve do mora. Goranske zvijeri rijetko se sreću u Gorskom kotaru osobito ako prolazite uhodanim stazama i planinarskim putevima. Istina je da treba izbjegavati noćne šetnje kroz šumu ako ne želite bliski susret s jednim od navedenih goranskih ljubimaca.

Drva, drva, drva

I na kraju, poznato je da se gorani cijelu godinu bave drvima za ogrijev. Reži, pili, slaži, loži, preslaži,…pa opet, reži, pili, slaži, loži, preslaži.  Goransko kućanstvo potroši godišnje oko 20 metara drva. Mnogi se šokiraju tom brojkom jer je u primorju preko zime potrebno oko 5 metara drva. Istina, ali u Gorskom kotaru se grije i do 10 mjeseci u godini, ponekad čak i ljeti. Kao što smo spomenuli, grijanje se koristi i za toplu vodu, a prostor koji se zagrijava prelazi i 100 m2 i nerijetko se nalazi na nekoliko etaža i dijeli na par obitelji u istoj kući. Oni koji griju manje prostorija, naravno troše i manje drva, ali ovdje uz drva, nema zime 😀.

Gorski kotar privlači sve veću pažnju posjetitelja, a od ove godine sve je više aktivnosti i događanja tijekom cijele godine. S obzirom da je u Gorskom kotaru sve više izletnika i turista, čini se da je sve više ljudi upoznato s prirodnim ljepotama ovoga kraja i da je sve više istine, a sve manje zabluda. Svi putevi vode u Gorski kotar, pa ako i vas dovedu, uživajte u prirodnim ljepotama i dobro se zabavite, nemojte živjeti u zabludi 😎.

Podijeli s prijateljima