Gdje gorani mogu otići u kupovinu preko granice i da li se isplati?

Do nedavno nismo niti razmišljali o prelasku granice zbog kupovine pogotovo što je zbog korone prelazak granice bio otežan. Štoviše, nije niti bilo potrebe odlaziti u kupovinu preko granice jer su cijene u našoj zemlji bile sasvim solidne, a i manje-više svi se slažemo da treba kupovati domaće proizvode. Danas, dok euro kuca na vrata, a stopa inflacije raste, porast cijene hrane i energenata je zabrinjavajući.

Ako živite u Gorskom kotaru i odlučite se za kupovinu preko granice, najbliže mjesto s lancem marketa je Kočevje. Za prelazak granice dovoljna je osobna iskaznica, a maske i potvrde su ukinute u obje zemlje. Od same granice (Brod na Kupi) treba vam oko pola sata vožnje do centra mjesta u kojem su smješteni Lidl, Hofer, Eurospin, DM, Tedi i još mnoge druge trgovine. Primjera radi, kilogram kave u zrnu smo platili 3,65 eura što je manje od 30,00 kuna, kilogram banana smo platili 1,00 euro (7,54 kn). Šećer je na akciji bio 5,20 kn, a kilogram sira trapista se može kupiti za 42,00 kn. Ako pratite akcije, puna kolica hrane (do vrha) možete platiti oko 100 eura. 

I na kraju, na samoj granici, prije ulaska u Hrvatsku, nalazi se benzinska pumpa, a gorivo je u Sloveniji jeftinije 2 kn po litri pa ako natočite tank goriva, put se isplati čak da odete samo na izlet.

Jedini problem je mala gužva subotom zbog turista koji su počeli dolaziti u naš kraj pa ako je moguće, izbjegavajte izlete vikendom 😊.